2024. április 26., péntek
NBA

Kezdődött a melegítés

A minap elrajtolt az NBA előszezonja, amely a tengerentúli kosárbajnokság három hetes bemelegítése. A szerb játékosok közül eddig a Sacramento duója, Bogdan Bogdanović és Nemanja Bjelica lépett parkettre. Az indiai, mumbai NBA-vendégszereplésen Bogdanék két meccset játszottak az Indiana ellen, először hosszabbításban 132:131-re kaptak ki, másnap 130:106 arányban maradtak alul. A szerbeknek az első meccsen jobban ment a játék, mindketten 14 pontig jutottak.

Az NBA idei szezonjában egyébként hat szerb lesz. Az említett páros mellett Nikola Jokić a Denverben folytatja, Boban Marjanović a nyáron igazolt Philadelphiából Dallasba. A 24 éves Marko Gudurić sikeres Fenerbahce-évek után kezdi meg NBA-pályafutását a Memphisben, a mindössze 19 éves Alen Smailagićet pedig nem kisebb csapat, mint a Golden State draftolta.

Az alapszakasz október 23-án rajtol a címvédő Toronto és a New Orleans összecsapásával.

„Harcos” lett Pippen unokaöccse

Az NBA-ban legutóbb nagydöntős Golden State Warriors szerződtette Kavion Pippent, a legendás Scottie Pippen unokaöccsét. A 22 éves, 208 centis játékos az elmúlt két szezont a Dél-Illinois Egyetem csapatában töltötte, s ezalatt meccsenként 12,4 pontot és 4,8 lepattanót átlagolt. Az oaklandi gárdának nagy szüksége volt egy centerre, mivel a keretéből Willie Cauley-Stein láb-, Kevon Looney comb-, a nyáron draftolt Smailagić pedig bokasérüléssel küszködik.

Az 54 éves Scottie Pippen 17 szezont húzott le az NBA-ban, és Michael Jordan első számú segítőjeként hat bajnoki címet nyert a Chicago Buls-szal.

Beszólás, felfüggesztés

A Houston Rockets igazgatójának Hongkongot támogató bejegyzése miatt a kínai állami televízió (CCTV) felfüggeszti az NBA előszezonos mérkőzéseinek a közvetítését. Daryl Morey néhány napja egy képet tett közzé a Twitter-oldalán ezzel az aláírással: Harcoljatok a szabadságért, álljatok ki Hongkong mellett!”, Adam Silver NBA-főigazgató nem sokkal később pedig kiállt a klubigazgató mellett. Válaszul a CCTV kedden közölte, hogy nem sugározza élőben az NBA felkészülési meccseit, amelyeket milliók néznek a tévében. A Kínai Kosárlabda Szövetség tudatta, hogy beszünteti az együttműködést a Rockets-szel. Legújabb fejleményként pedig a Vivo kínai mobiltelefongyártó jelentette be, hogy felfüggeszti a kooperációt az NBA-val. A vállalat az egyik kiemelt szponzora azoknak az előszezonos mérkőzéseknek, amelyeket a Los Angeles Lakers és a Brooklyn Nets vív a héten Sanghajban és Sencsenben.

A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező Hongkongban áprilisban kezdődött a tüntetéshullám, a demonstrálók eleinte a kiadatási törvény módosítása ellen tiltakoztak, majd a tömeges felvonulások demokratikus reformokat követelő, az erősödő pekingi befolyást elutasító és a kormányzó távozását követelő tiltakozásokká nőtték ki magukat. A tüntetések gyakran erőszakba torkollottak, komoly forgalmi fennakadásokat és súlyos gazdasági károkat okozva a metropolisznak. A rendszer bírálói attól tartanak, hogy a kormányzó emiatt rendkívüli intézkedéseket hoz, és kérni fogja a kínai hadsereg beavatkozását.