Szarvaspörkölt rotyogott a Népkertben

Zentán másodízben szerveztek vadásznapot

Hhzs.

2019. október 9., 22:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Jim Robbins amerikai szabadúszó újságíró – aki többnyire természetvédelmi és vadászati írásairól ismert – mondta egyszer, hogy a vadászat a túlélés egy módja mind az állatok, mind a természeti népek számára, akik továbbra is ezáltal jutnak táplálékhoz, menedékhez, orvossághoz és meleghez. Ő maga is szívesen eszik vadhúst, viszont a fő értéket mégsem a hús jelenti, hanem az, hogy a vadászat segít fenntartani a kapcsolatot a természettel, hogy évente egy-két hétre újra egy kiélesedett érzékekkel bíró ragadozóvá váljon, s hogy felfedezze énjének vad, szinte elfelejtett részét, s teljes életet éljen a vadonban, ami a mai modern világban ritka élmény.

Szorgoskodtak a főzőhelyeken

Szorgoskodtak a főzőhelyeken

Kóstolás nélkül nem megy

Kóstolás nélkül nem megy

Vasárnap Zentán, a Munkarokkantak Szövetségének zentai szervezete és a helyi önkormányzat szervezésében másodízben megszervezték a vadásznapot a Népkertben. A résztvevők ugyan nem kóstolhattak bele a vadászat ízébe, de a 125 főzőhelyen finomabbnál finomabb szarvaspörkölt rotyogott a bográcsokban, amelyek körül családok, baráti társaságok töltöttek el egy beszélgetéssel, iszogatással és barátkozással teli napot.

Miképpen is készül el az igazi szarvaspörkölt? Először is kell hozzá szarvashús. Zenta környékén legfeljebb folyékony állapotban lehet szarvast beszerezni, gondolván itt a sokak által kedvelt Jelen sörre, de a szervezők gondoskodtak arról, hogy a benevezési díj ellenében mindenkinek jusson egy kis bográcsba való, és a szükséges tűzifát is biztosították. Igaz, ez sokak szerint lehetett volna szárazabb is, de a zentai ember könnyen feltalálja magát, ezért többen a Népkert területéről szereztek maguknak száraz gallyakat, a többi pedig már a kisebb-nagyobb mesterszakácsokon múlott. Régi ismerősünk, a zentai Stevan Vorgić szerint elsősorban arra kell figyelnie, hogy a főzés legelején mennyi hagymát fonnyaszt meg a zsíron, hogy csúszós legyen, s ezt követi a fűszerezés. Ezt a részét viszont beszélgetőtársunk nem volt hajlandó elárulni, mindössze annyit mondott, hogy ezt mindegyik szakács eltitkolja. Mások szerint borókát, vörösbort, birsalmareszeléket is bele lehet tenni, ízesítésnek pedig babérlevelet, de van, aki gyömbért is ad hozzá. A zsűri a döntés során figyelembe vette az ételek ízvilágát, az állagát és színét is.

A főzőversennyel egy időben a szervezők alkalmi művelődési műsorral is előrukkoltak, amelynek fénypontja a helybéli táncklub fellépése volt. A legkisebbek számára íjászversenyt szervezett a zentai Arcus Íjászklub.

Tuti, hogy a mi pörköltünk finom lesz

Tuti, hogy a mi pörköltünk finom lesz

A legkisebbek íjászkodhattak

A legkisebbek íjászkodhattak

Még egy kicsi és lehet teríteni

Még egy kicsi és lehet teríteni

A finom lángosért sorban álltak a zentaiak

A finom lángosért sorban álltak a zentaiak


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége