2024. április 26., péntek

Könyvbörze az Egységben

A Prerazmišljavanje (Újraelgondolkodás) portál szervezésében vasárnap megtartották a 9. könyvbörzét az Egység Művelődési Állomáson.

A 9. könyvbörzét az Egységben főként fiatalok látogatták meg (Dávid Csilla felvétele)

A 9. könyvbörzét az Egységben főként fiatalok látogatták meg (Dávid Csilla felvétele)

A Télirevaló könyvkészlet elnevezésű rendezvényen a használt könyvek csereberéjén kívül több akciót szerveztek. – A könyvbörze az Egység Művelődési Állomással való együttműködésünk évfordulójának a megünneplése is egyben. A könyvbörzéken számos könyv közül válogathatnak a könyvkedvelők. Több tucat könyv áll a raktáron, az Egységbe több mint 1000 látogató érkezik évente legalább egyszer, ők elhozzák kiolvasott könyveiket, és ha találnak olyan kiadványt, ami érdekli őket, ingyen elvihetik. Szerintünk nem igaz, hogy kevesebben olvasnak könyvet most, mint régebben. Az emberek manapság többet olvasnak mint valaha, de a könyvek nagyon drágák, ezért egyre többen látogatják a használt könyvek börzéjét, sokkal többen jönnek hozzánk, mint pl. a különböző könyvvásárokra. A könyvek itt ingyenesek, és a látogatók elbeszélgetnek velünk és egymás között azokról a művekről, amelyek érdeklik őket.

A hétvégi börzére a legtöbb látogató az egyetemisták köréből érkezett. A Dnevnik napilap honlapja emlékeztet arra, hogy a rendezvényen több akciót is tartottak, ilyen pl. a Könyvvel a mosolyig, vagy a humanitárius, rövid szöveges üzenettel vásárolt könyv, vagy a Kérdezzék meg a könyvtárost, illetve a Szellemi higiénia fesztiválja: beszélgetés az olvasásról. Az eseményen Ivanka Mogilska bolgár szerző a művelődési állomás könyvtárosával egy fügefát ültetett el az Egység udvarában.

Az egyetemisták mellett sok gyermek is ellátogatott a könyvbörzére. – Szeretem a képeskönyveket. Több elolvasott könyvet hoztam a könyvbörzére, most pedig anyukámmal valami érdekeset keresünk. A múltkori könyvbörzén egy nagyon jó könyvet találtam az Egységben, arról szólt, hogy egy kisfiú hogyan vigyáz a bolygónkra – magyarázta egy kislány.