Fal helyett szélmalmot

Az innováció és a mesterséges intelligencia áll Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa csúcstalálkozójának fókuszában

mh

2019. október 8., 20:53

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Szerbia támogatni szeretné a régiónak, továbbá Közép- és Kelet-Európának a mesterséges intelligencia, a robotika és a digitalizáció területén való együttműködését, hiszen ez az út vezet a gazdagabb és virágzóbb társadalom felé – emelte ki Ana Brnabić a Kína és 17 közép- és kelet-európai ország innováció témájában megtartott miniszteri csúcstalálkozójának mai, belgrádi megnyitóján.

A rendezvény egyik színfoltját a táncoló robotok jelentették. egyebek mellett a szerb kólót is elropták (Fotó: Tanjug)

A rendezvény egyik színfoltját a táncoló robotok jelentették. egyebek mellett a szerb kólót is elropták (Fotó: Tanjug)

Szerbia gazdasági fejlődésének esélye elsősorban az innovációs technológiában rejlik, hiszen az ország nincs sem földgáza, sem kőolaja, de büszkélkedhet szakértelemmel, tudással és innovációs ötletekkel – hangzott el a csúcstalálkozó megnyitóján.

Brnabić rámutatott, Szerbiának a történelem során nagy esélye volt arra, hogy az innovációk terén az élvonalba kerüljön, hiszen Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Milutin Milanković, Mileva Marić Einstein és sokan mások, akik erről a területről származnak, alapjában rövidítették le a távolságot a népek között, találmányaik alapelemei lettek az előttük álló negyedik ipari forradalomnak. A szerb kormányfő szerint az ország nem vesztegetheti az időt, meg kell ragadnia az esélyt, és a negyedik ipari forradalom részévé kell válnia, hogy felzárkózzon a fejlett országokhoz.

Ana Brnabić elmondta, Szerbia Kínára az innovációs technológia terén kulcsfontosságú partnerként tekint, hiszen Kína a fejlett technológia, a robotika és a programozás gócpontja. A kínai programozók könnyen alkalmazkodnak mindenféle körülményhez, és minden problémára igyekeznek megoldást találni.

Wang Zhigang, Ana Brnabić és Nenad Popović az egyik szerbiai találmánnyal, a chopper-motorra emlékeztető elektromos biciklivel ismerkedik (Fotó: Miklós Hajnalka)

Wang Zhigang, Ana Brnabić és Nenad Popović az egyik szerbiai találmánnyal, a chopper-motorra emlékeztető elektromos biciklivel ismerkedik (Fotó: Miklós Hajnalka)

Beszédét egy kínai mondással zárta, miszerint ha erős szél fúj, van, aki falakat épít, és van, aki szélmalmot. Azt kívánta a jelenlevő több mint 300 szerbiai, kínai és európai startup, intézmény, beruházási alap, egyetem, tudományos ipari park képviselőjének, hogy minél több szélmalom szülessen a miniszteri és egyben tudományos konferencián.

Wang Zhigang, Kína tudományos és technológiai minisztere kiemelte, az innovációs technológia egy olyan terület, ami serkenti és elősegíti a fejlődést. Már így is számos területen együttműködik Kína a közép- és kelet-európai országokkal, hiszen az ókontinensnek éppen ezen területéről származnak azok a tudományos kiválóságok, akik lefektették a civilizációs alapokat. A gépészetben, az űrkutatásban, a biomérnöki területen vagy a közlekedésben Kína már hosszú együttműködést ápol a 17 közép- és kelet-európai országgal, ám országa jelentős pénzösszegeket kíván befektetni, hogy az innováció területén magasabb szintű együttműködésre kerüljön sor, hiszen ez egy olyan platform, amely elősegíti a gazdaság együtt történő fejlődését.

Nenad Popović szerbiai innovációs miniszter közölte, a kétnapos csúcstalálkozó során aláírnak egy deklarációt az innovációk területén, illetve további 12 megállapodást, amely a csúcstalálkozón résztvevő európai országok és Kína között egy újabb együttműködési lehetőséget nyit meg. Mint arra a miniszter rámutatott, mindezek a fejlesztések a jobb holnapot szolgálják, hiszen a mesterséges intelligencia, a robotika és az új technológia a mezőgazdaság, az egészségügy, a kommunikáció stb. alapját képezik, aminek segítségével új értékek jönnek létre.

A technikai fejlesztéseket prezentáló tárlaton a látogatók a kínai fejlesztésű gyorsvonat makettjét is megtekinthették (Fotó: Beta)

A technikai fejlesztéseket prezentáló tárlaton a látogatók a kínai fejlesztésű gyorsvonat makettjét is megtekinthették (Fotó: Beta)

– A fejlődés és az innovációs jövő Kína, valamint Közép- és Kelet-Európa közös távlatait képezi, és ennek kulcsfontosságú pontja ezúttal éppen Belgrád. Az egyik szerb népi bölcsesség szerint, tarts ki az új út, de a régi barátod mellett. Ez a legpontosabb meghatározása az Egy öv, egy út, vagyis az új selyemút gazdasági kezdeményezésnek, amelyben a régi barát, Kína jelenti számunkra a támaszt – emelte ki Popović.

A megnyitó után a konferencia résztvevői megtekinthették a Belgrádi Vásáron felállított technikai fejlesztéseket, azzal, hogy kiemelt hangsúlyt kapott Nikola Tesla, Mihajlo Pupin és Milutin Milanković, de megtekinthették a gyorsvonat makettjét, illetve kezelőrendszerét, valamint bemutatkoztak a hazai feltalálók is, több kisebb-nagyobb találmányt mutattak be a konferencia résztvevőinek.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége