2024. április 26., péntek

A sör sem fogy már úgy, mint régen

Az Oktoberfestet is utólérte a recesszió?

Vasárnap ért véget Münchenben az immár hagyományossá vált Oktoberfest, amely ez alkalommal nem váltotta be a szervezők reményeit. A német gazdaság recessziójának számlájára írják, hogy az idén 200.000 liter sörrel fogyasztottak kevesebbet a látogatók, mint tavaly. A rendezvényre az idén 6,3 millió ember látogatott el, nagyjából ugyanannyi, mint a korábbi években. A fesztiválozó vendégek összesen 129 ökröt és 29 borjút fogyasztottak el, és 7,3 millió liter sört ittak meg – tették közzé a hírügynökségek.

– Az idei Oktoberfest csendes volt, nyugodt, és vidám tömeggel – nyilatkozta a rendezvény végén Clemens Baumgartner, a fesztivál szervezője.

Ezt a rendőrség is megerősítette jelentésében, amelyben az áll, hogy jelentősen kevesebb volt a rendbontás, mint tavaly, és hozzáteszi azt is, hogy kevesebb probléma volt a túlzott alkoholfogyasztással is. „Mindössze” hatszáz személyt kellett ellátni alkoholmérgezés miatt, százhússzal kevesebbet, mint a múlt évben. A rendőrség azonban rekordszámú részeg sofőrt regisztrált.

A fesztivál megszervezése 1810. október 12-éhez kötődik, I. Lajos bajor király esküvőjének napjához. Azóta a rendezvény Németország egyik szimbólumává nőtte ki magát. Érdekessége, hogy 1810 óta az Oktoberfestet csupán 24 alkalommal nem tartották meg, a kolerajárvány idején, azután a húszas évek hiperinflációs időszakában és a két világháború közötti években.