A siker kulcsa az ország újraiparosítása

Szijjártó Péter: A magyar vállalkozások jelentik a gazdaság lelkét

(MTI)

2019. október 5., 20:48

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A magyar gazdaság kicsi, de rendkívül nyitott, ezért a nemzetközi nagyvállalatok nagy szerepet játszanak teljesítményének alakításában, ugyanakkor a lelkét mégis a magyar cégek adják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kovács Kft. pénteki gyáravató ünnepségén, Mezőkövesden.

Szijjártó Péter kiemelte: az elmúlt évek egyik legfontosabb eredménye, hogy több hazai vállalat vált naggyá és stabil beszállítójává a legnagyobb multinacionális társaságoknak.

Ifjabb Kovács István és idősebb Kovács István ügyvezetők, Szijjártó Péter, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára és Fekete Zoltán átvágják a nemzeti színű szalagot (Fotó: MTI)

Ifjabb Kovács István és idősebb Kovács István ügyvezetők, Szijjártó Péter, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára és Fekete Zoltán átvágják a nemzeti színű szalagot (Fotó: MTI)

Ezek a magyar családi vállalkozások kiállták az idő és a verseny próbáját, mennyiségben és minőségben egyaránt folyamatosan világszínvonalat nyújtanak – közölte, megjegyezve: teljesítményük és folyamatos fejlődésük a legbiztosabb alapja annak, hogy a magyar gazdaság a következő években is fenntartsa jelenlegi bővülési ütemét, és mindig legalább 2 százalékkal meghaladja az uniós gazdaság átlagos növekedését.

Nagy lépés ezen az úton a Kovács Kft. 9,5 milliárd forintos beruházással felépült és legalább 60 további munkahelyet teremtő új kovácsoló üzeme, amelyhez a kormány 1,1 milliárd forintos támogatást nyújt – közölte a miniszter.

A fejlesztés a gazdaság dimenzióváltása szempontjából is jelentős, hiszen a cég a legmodernebb svájci kovácsológépet állítja üzembe, amelyből egész Európában 5-6 darab működik és Közép-, illetve Kelet-Európában egyedülálló lesz. Az új technológia az eddigi 2 millióról 25 millió egységre emeli a társaság gyártókapacitását – tette hozzá.

Elismerését fejezte ki a társaság tulajdonosainak azért is, hogy a kft. meghatározó szerepet tölt be a helyi szakképzésben.

Szijjártó Péter a magyar gazdaság teljesítményét értékelve úgy fogalmazott, míg 2010-ben „az európai szégyenpadon ült”, ma már 5 százalék feletti teljesítménnyel a leggyorsabban növekvő címért van versenyben.

Eközben 12 százalékos munkanélküliségről indulva eljutottunk a teljes foglalkoztatás állapotáig – mondta. Emlékeztetett: 5 éve folyamatosan dőlnek meg az export- és beruházási rekordok.

A siker kulcsa az ország újraiparosítása – jelentette ki, rámutatva, hogy az ipar tradícióira és az emberek szorgalmára, hozzáértésére alapozva 800 ezer munkahelyet teremtő gazdaságpolitika valósult meg.

Az ipar 2018-ban 32 ezer milliárd forint termelési értéket állított elő, ami másfélszerese a 2010-es nek – mondta.

Fekete Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a Kovács Kft. 470 dolgozónak ad munkát, a település egyik legjelentősebb vállalkozása. Örömét fejezte ki, hogy a helyi társaságok egymás után jelentenek be új fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően 2015 óta folyamatosan nőnek a város iparűzésiadó-bevételei.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége