2024. április 26., péntek

Meghaladta a százat az iraki tüntetések halottainak száma

Legalább 104 ember vesztette életét és több mint hatezren megsebesültek Irakban az október eleje óta tartó országos tüntetéssorozaton - közölte ma Szaad Maán vezérőrnagy, az iraki belügyminisztérium szóvivője az állami televízióban közvetített sajtótájékoztatóján.

Maán szerint a biztonsági erők nyolc tagja is a halottak között van. A hatezer sebesültből pedig több mint 1200-an a rendvédelmi szervek tagjai.

Emellett a tüntetők 51 középületet és nyolc politikai párt székhelyét gyújtották fel - tette hozzá a szóvivő.

Maán azt állította, hogy a kormányerők nem lőttek közvetlenül a tüntetőkre, s vizsgálatot jelentett be a több mint száz halálos áldozatot követelő lövéseket leadó elkövetők kilétének megállapítására. Azt hangoztatta, hogy nem az iraki biztonsági erők, hanem "rosszakarók" lőttek a tüntetőkre és a rendvédelmi szervek tagjaira egyaránt a pénteki megmozduláson. Mint mondta, a legtöbb ember a szívébe vagy a fején kapott találatot.

Egyben elítélte a sajtóorgánumok székhelyei elleni támadásokat. A zavargások egyik újabb fejleményeként támadás érte a sajtóorgánumokat is. Maszkos fegyveresek lerohanták az al-Arabíja szaúdi pánarab televízió bagdadi székhelyét, megverték a tévé munkatársait és tönkrezúzták a berendezéseit is, mielőtt elmenekültek volna a helyszínről. Hasonló támadás érte a tüntetésekről beszámoló Dazsla és az NRT kereskedelmi televíziókat is.

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt.

Ma egy rövid viszonylagos nyugalmat követően iraki katonák a Szadrváros nevű keleti kerületben csaknem háromszáz tüntető irányába adtak le lövéseket. A főleg fiatal irakiakból álló tiltakozók a mellékutcákba és egy alacsony fal mögé húzódva kerestek menedéket, mivel a hadsereg elállta a főutat. AP amerikai hírügynökség szerint a katonák a tiltakozók feje főlé céloztak.