A vitrázsok fényében

A szabadkai Zsinagóga egyre népszerűbb a külföldi turisták körében

Szalma Brigitta

2019. október 6., 17:48

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Évekkel ezelőtt, a Múzeumok Éjszakáján tértem be először a szabadkai Zsinagógába. A poros padsorok között sétálva arra gondoltam, hogy ez az épület nem szolgált rá arra, hogy ilyen rossz állapotba kerüljön. Akkor még nem tudtam elképzelni, hogy egyszer teljes pompájában is látni fogom. A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően teljesen felújították, és tavaly májusban ünnepélyes keretek között avatták újra. A Zsinagóga januárban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, a Szabadkára érkező külföldi turisták egyik kedvelt célpontjává vált. Az épület látogatottságáról és annak érdekességeiről Illés Hajnalkát, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátorát kérdeztük.

Illés Hajnalka (Gergely Árpád felvétele)

Illés Hajnalka (Gergely Árpád felvétele)

– A Zsinagógát a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány működteti, és a város tulajdonában áll. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottsága által meghozott szabályzatok és határozatok értelmében lépünk fel. A szabadkai Zsinagóga működtetése és az idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló határozat értelmében keddtől péntekig 10-től 18 óráig várjuk a látogatókat, szombaton és vasárnap pedig 10-től 14 óráig. Hétfőnként zárva tartunk, hiszen aznap karbantartási munkálatokat végzünk. A csoportos belépőjegyek ára 150, az egyéni belépőjegyeké pedig 250 dinár. A tízéves kor alatti gyermekek nem fizetnek belépőjegyet, és vannak kedvezményeink is, mivel a nyugdíjasoknak, a középiskolásoknak és az egyetemistáknak 150 dinárt kell fizetniük. A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságában hárman vannak Szabadka Város, hárman a Szabadkai Zsidó Hitközség és hárman a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében. A Zsinagóga működésével kapcsolatos döntéseket a három szerv közös megbeszélés alapján hozza meg. A szabadkai Zsinagóga kulturális rendezvények szervezésére vonatkozó szabályzata értelmében hangversenyek is tarthatóak az épületben.

Mennyire látogatott a szabadkai Zsinagóga?

– A Zsinagóga január 20-án nyitotta meg kapuit, és azóta nagy az érdeklődés, hiszen a látogatók száma meghaladta a 15 000-ret. Erre mind a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány, mind a város büszke lehet. Tavasszal és ősszel sok diákcsoport érkezik. Büszkén mondhatom, hogy nem volt egy olyan nap sem, amikor nem volt külföldi látogatónk.

A szabadkai Zsinagóga kívülről (Gergely Árpád felvétele)

A szabadkai Zsinagóga kívülről (Gergely Árpád felvétele)

Honnan érkeznek a látogatók?

– Ha lefestenénk egy térképet, akkor nagyon színes képet kapnánk. Nemcsak európai országokból érkeznek hozzánk látogatók, hanem Ázsiából is. Például nemrég volt egy indiai vendégünk, és amerikai turisták is jöttek már hozzánk. Fontos kiemelni, hogy a legtöbb látogató Magyarországról érkezik. Joggal szeretnék megnézni az épületet, mivel a szabadkai Zsinagóga felújítási munkálatait a Magyar Kormány támogatta. A magyarországi látogatóknak meg szoktam köszönni, hogy adófizető polgárként hozzájárultak ahhoz, hogy ez az épület így nézzen ki. Nagy az érdeklődés Szerbia-szerte, és a régió országaiból, Horvátországból, Romániából, Szlovákiából is sokan jönnek. Jártak már nálunk németországi, franciaországi, dániai, svédországi, norvégiai és spanyolországi turisták is. A magyarországi utazási irodáknál olyan csomagok is vannak, amelyekben a szabadkai Zsinagógába tett látogatás is szerepel. Július és augusztus folyamán olyan átutazó turisták érkeztek hozzánk, akik nyaralás előtt vagy után tértek be Szabadkára. A Zsinagóga felújítása nagyban hozzájárult a város idegenforgalmi látogatottságának megnövekedéséhez.

Mi érdekli a legjobban a turistákat az épülettel kapcsolatban?

– Sok minden érdekli őket. A gyerekekkel a leghálásabb foglalkozni. A Határtalanul program keretében az utóbbi hetekben több diákcsoportunk is volt. Nagy élmény volt számomra elbeszélgetni a gyerekekkel a szecesszióról, a szimbólumokról, a zsidó vallási szokásokról. Ezek a témák érdeklik őket a legjobban. Sokan kérdeznek a felújítási munkálatokról, és arról, hogy mely személyek és intézmények, akik segítették mindezt. A csoportok többségét érdekli, miként alakult a Zsinagóga és a Szabadkai Zsidó Hitközség sorsa. Vannak, akik a szecesszióról, az épület színvilágáról és a vitrázsokról kérdeznek. Sokakat érdekel, hogy mikor lesznek hangversenyek. Igyekszünk ezekre a kérdésekre választ adni.

Az épület beltere mindenkit lenyűgöz (Gergely Árpád felvétele)

Az épület beltere mindenkit lenyűgöz (Gergely Árpád felvétele)

Mennyi időt szoktak bent tölteni a csoportok a Zsinagógában?

– A bent töltött idő csoport- és emberfüggő. Vannak szabadkai visszatérő látogatóink, akik bejönnek elcsendesedni, olvasni, és gyönyörködni abban a csodában, amit a Zsinagóga nyújt. Ez számomra nagyon megható. A csoportos látogatások felkészült idegenvezetővel körülbelül negyven percig tartanak. A Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet jóvoltából elérhető egy háromnyelvű (magyar, szerb és angol) mobiltelefonos alkalmazás, amelynek neve Szabadkai Zsinagóga. Ezt a távolabbról érkező idegenvezetőknek szoktuk ajánlani, hogy ennek segítségével mutassák be a Zsinagógát. Ezt a látogatók ingyenesen letölthetik az okostelefonjukra. Az alkalmazás segítségével minden fontos információt megtudhatnak a Zsinagógáról, például a felújítási munkálatokról, az épület történetéről, a Szabadkai Zsidó Hitközség múltjáról, a Magyar Kormány támogatásáról és a Magyar Nemzeti Tanács szakmai segítségéről.

Melyik volt a legemlékezetesebb látogatója vagy csoportja?

– Az egyik legemlékezetesebb látogató Orbán Viktor, Magyarország miniszerelnöke volt, aki protokollon kívül látogatta meg a Zsinagógát Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével és Bunford Tivadarral, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány elnökével. Az volt az első kérdése, hogy nyitva vagyunk-e, és hogy vannak-e látogatóink. Megható volt Mága Zoltán és a Szegedi Szimfonikusokkal fellépő Miklósa Erika koncertje. A fellépők és a szervezők is óriási töltetet kaptak. Miklósa Erika könnyek között mondta, hogy számára ez a fellépés életre szóló élmény volt. Emlékezetes volt az amerikai nagykövet feleségének látogatása is. Nagyon kellemesen elbeszélgettem vele. Nemrég járt nálunk egy csoport, mindannyian nyugalmazott orvosok. Megosztották velem, hogy milyen állapotban volt a Zsinagóga a hetvenes-nyolcvanas években, milyen hangversenyek voltak. Arra is visszaemlékeztek, hogy milyen szégyenteljesek voltak a Ristić-féle színházi előadások, amelyek megszentségtelenítették a helyet. Ezért is kellett a Tóra behozatalával újraszentelni. Mindannyiunknak meg kell tanulnunk a szakrális helyhez méltó viselkedést, hiszen ez a világszínvonalra emelés alapja. Amikor az emberek először betérnek az épületbe, szó nélkül maradnak a gyönyörűségtől. Leginkább az érdekli őket, hogy mikor lesz a következő koncert. Az a legmeghatóbb, hogy bennük van a visszatérés vágya.

Egy diákcsoport látogatása (Gergely Árpád felvétele)

Egy diákcsoport látogatása (Gergely Árpád felvétele)

Hogy érzi magát a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátoraként?

– Számomra ez a szolgálat, amit koordinátorként végzek, nagy megtiszteltetés és hatalmas felelősség. Nagyon hálás vagyok Bunford Tivadar úrnak, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány elnökének a közreműködésért, mert enélkül nem tudnánk működtetni a Zsinagógát. Mindez a csapatmunka eredménye, hiszen mindenkinek fontos a Zsinagóga. Jó kapcsolatunk van a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalattal, mivel ők gondoskodnak az udvar rendben tartásáról. Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetével is jó a kapcsolatunk. A Múzeumok Éjszakájára tőlük kaptuk azokat a szórólapokat, amelyeket szétosztottunk a látogatók között. A Múzeumok Éjszakáján és a Szecesszió éjszakáján is nyitva tartottunk. Ez utóbbi újdonságnak számít. Közös ötlet alapján úgy gondoltuk, hogy érdemes ezen az estén is megnyitni az épület kapuit a látogatók előtt.

Szükséges-e a csoportok előzetes bejelentkezése?

– Az érdeklődőknek nálam kell jelentkezniük a 065/27-88-416-os telefonszámon, vagy az ileshajnalka@mts.rs e-mail-címen. Cégek esetén előszámlás fizetésre is van lehetőség.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége