2024. április 26., péntek
ARADI VÉRTANÚK EMLÉKNAPJA

Megemlékezések a Tisza mentén

Adán két emlékműsort tartanak az aradi vértanúk emléknapja alkalmából.

Zenta (Gergely József felvétele)

Zenta (Gergely József felvétele)

Ma 10 órától Ada község önkormányzata, a Szarvas Gábor Könyvtár, a Cseh Károly Általános Iskola, a Műszaki Iskola és a Bartók Béla Zeneiskola szervezésében emlékműsorral és koszorúzási ünnepséggel tisztelegnek az aradi vértanúk emléke előtt az adai katolikus temetőben lévő 1849-es feszületnél. A Millecentenáriumi Emlékbizottság, a Vadvirág Hagyományápoló Kör és a Vajdasági Magyar Szövetség adai helyi szervezete október 5-én, szombaton 17 órától Damjanich János emlékművénél koszorúzási ünnepséggel emlékezik meg az aradi vértanúkról. A rendezvényen ünnepi beszédet mond Fenyvesi Zoltán, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke. A rendezvény keretében október 6-án, vasárnap 10 órától ünnepi misét mutatnak be az aradi vértanúk tiszteletére a Szentháromság katolikus templomban.

Zentán ma 12 órától a városháza oszlopcsarnokában In memoriam gróf Batthyány Lajos címmel tartanak megemlékezést, amelynek keretében megkoszorúzzák Batthyány Lajos gróf, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnöke emléktábláját, valamint megemlékeznek az aradi vértanúkról is. Ünnepi köszöntőt Juhász Attila magyartanár mond, közreműködik az Ispiláng énekcsoport, amelynek művészeti vezetője Tóth Rozália.

Magyarkanizsán vasárnap 16 órától tartanak megemlékezést az aradi vértanúk előtt tisztelegve a helyi nagytemetőben Magyarkanizsa község önkormányzata szervezésében. Beszédet mond Kávai Szabolcs történelemtanár, a községi tanács tagja, közreműködik a Cifraszűr vegyes kórus.