2024. április 26., péntek

Porondra lép a diplomata fenegyerek

Sokak számára nem egyértelmű, hogy miért nevezte ki Trump koszovói különmegbízottá a berlini nagykövetet

Megerősítést nyert, hogy ennek a lehetőségét több hete emlegetik diplomáciai körökben: az USA különmegbízottal kapcsolódik be a Belgrád és a Pristina párbeszédbe. Donald Trump államfő csütörtökön Richard Grenell berlini nagykövetet egy másik tisztség betöltésére is felhatalmazta, azaz „a Szerbia és a Koszovó közötti béketárgyalásokban résztvevő különmegbízottjává” nevezte ki.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Brüsszelben meglepetést okozott a megbízott személye, ott ugyanis arra számítottak, hogy Matthew Palmer, az USA nemrégiben kinevezett nyugat-balkáni különmegbízottja próbálja majd feléleszteni a több mint egy éve szünetelő párbeszédet. Palmer személyével kapcsolatban arra is gyakran rámutattak a korábbiakban, hogy mivel demokrata politikus, elsősorban azon lesz, hogy kikényszerítse Szerbiából Koszovó államiságának az elismerését. A helyzet ismerői szerint Grenell kinevezése arra enged következtetni, hogy Trump komolyan érdekelt a Belgrád és a Pristina közötti kapcsolatok rendezésében. A republikánus Grenell annak idején az elsők között támogatta Trump elnöki jelöltségét, sokak szerint ezzel bebiztosította magának Trump hűségét.

Az SZRTV hírösszeállítása szerint korábban is voltak arra utaló jelek, hogy Grenell valamilyen módon érintett lehet a koszovói kérdés kezelésében. Tavaly decemberben Berlinben, az USA nagykövetségének az épületében fogadta Hashim Thaçi koszovói államfőt, állítólag azzal a céllal, hogy „rábeszélje” a novemberben a szerbiai és a bosznia-hercegovinai termékekre elrendelt védővám visszavonására, valamint a párbeszéd folytatására. A sajtóértesülések szerint Thaçi akkor megígérte, hogy Pristina hatályon kívül helyezi a védővámot. Nem sokkal ezt követően, az idén áprilisban, az Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő Berlinben tartott nyugat-balkáni csúcstalálkozó megtartása előtti esten a nagykövetségen Grenell ismét fogadta a koszovói küldöttséget.

Egyébként a német sajtó Grenellt „kis Trumpként” emlegeti, főleg azért, mert igencsak határozott, a diplomáciában nem szokványos módszerekkel gyakorol nyomást a berlini vezetésre, hogy politikáját idomítsa az USA érdekeihez. Éppen emiatt gondolja Milan Mišić újságíró, a Politika napilap volt washingtoni tudósítója azt, hogy Grenell nem bánik majd kesztyűs kézzel a felekkel. Míg Matthew Palmer csupán közepes rangú diplomata, addig Grenell, nagykövetként és Trumphoz közel álló tisztségviselőként, sokkal nagyobb befolyást élvez, így feltehetőleg hatékony eszköz lehet az USA akaratának érvényesítésében a koszovói kérdés megoldásának során, értékelte Mišić a Beta hírügynökségnek nyilatkozva.

Florian Bieber, a grazi egyetem tanára, délkelet-európai szakértő szerint Grenell kinevezése több kérdést is felvet: mi Palmer szerepe?; Mit jelent pontosan az egységes EU–USA politika? Az N1 tv hírösszeállítása szerint hasonló az álláspontja Tim Judah brit újságírónak és Balkán-szakértőnek: „Minek Palmer, aki a balkáni helyzet kiváló ismerője, mellé különmegbízottnak kinevezni egy olyan személyt, aki semmit nem tud a Balkánról, de Koszovóról sem?!”

Aleksandar Vučić államfő mai sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy még a nap folyamán egyeztet telefonon a koszovói kérdés rendezésével foglalkozó új egyesült államokbeli különmegbízottal, Richard Grenellel. Mint mondta, meglepetésnek számít, hogy Donald Trump amerikai elnök kinevezte erre a pozícióra Grenellt, hiszen a dialógus egyrészt az Európai Unió közvetítésével folyt, másrészt az Államoknak már van egy nyugat-balkáni megbízottja, Matthew Palmer. Grenellt Vučić komoly és felelősségteljes politikusnak ismeri, aki Trump teljes bizalmát élvezi.