2024. április 26., péntek

Orvhalászok a Palicsi-tavon

A Palics–Ludas Közvállalat csütörtökön kiadott közleményében arról értesíti a nyilvánosságot, hogy a lakosok és a horgászok információi alapján orvhalászok tevékenységének nyomára bukkantak.

Az elmúlt héten a közvállalat természet- és halvédelmi őrei tudomására jutott, hogy a Palicsi-tó négyes mederszakaszában halászhálókat találtak, amiket illegálisan helyeztek le. A terepen az őrszolgálat munkatársai 800 méter hálót találtak, amelyekben közel 300 kilogramm süllő volt. Az őrszolgálat az élő halakat visszaengedte a tóba, azonban a hálóban sok elpusztult süllőt is találtak, illetve egyéb fajhoz tartozó példányokat, például szigorúan védett mocsári teknősöket is, amelyek közül több szintén elpusztult.

A Palics–Ludas közleménye szerint az orvhalászok tevékenysége tetemes károkat okoz a tó állatvilágában, és ezáltal lassítják a víz minőségének természetes úton történő javulását. A süllők fontos szerepet játszanak a tó táplálékláncában, hisz ragadozófaj.

A közvállalat arra kéri a polgárokat, hogy amennyiben a jövőben hasonló tevékenység jut a tudomásukra, azonnal értesítsék a Palics–Ludas közvállalatot, hisz a gyors reagálás fontos az illegális tevékenységet folytatók elleni küzdelemben, valamint a sikeres természetvédelem érdekében.