2024. április 26., péntek

Kötelező lesz az elektronikus könyvelés

Siniša Mali: A pénzügyek átláthatósága serkenti a jobb üzleti légkör megteremtését Szerbiában

A minőségibb pénzügyi jelentések a jobb üzleti hangulat megteremtésének egyik alapfeltétele – emelte ki Siniša Mali pénzügyminiszter a köztársasági képviselőház mai ülésén a könyvelésről szóló törvény, a pénzügyi felülvizsgálatról szóló törvény és az állami segélyről szóló törvény módosítási indítványainak beterjesztésekor. Szerinte mindezek a törvények ösztönzőleg hatnak majd a hazai vállalkozókra, de a külföldi befektetőkre is.

Tekintettel arra, hogy a könyvelésről szóló törvény számos újdonságot tartalmaz, a törvény hatályba lépése után a jogi személyek három évet kapnak az új előírásokhoz való alkalmazkodásra. Ezután az áruszámla (faktúra), illetve más könyvelési dokumentum csupán elektronikus úton adható ki, és ezzel lerövidül a dokumentációk kiállításának és küldésének időtartama, de felgyorsul az adóbevallási folyamat is. Az e-faktúrák, vagyis az elektronikus áruszámlák 2022. január 1-jétől válnak kötelezővé.

A miniszter szerint a törvénymódosításokkal lehetővé válik a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) alkalmazása, és ezzel olcsóbbá és gyorsabbá válik az üzletelés, illetve átláthatóbb és megbízhatóbb lesz a pénzügyi jelentés is.

A revízióról, vagyis a pénzügyi felülvizsgálatról szóló törvényjavaslat kapcsán arra mutatott rá a pénzügyminiszter, hogy a módosítások szerint a pénzügyi ellenőrzést és a minőség-ellenőrzést ezek után az Értékpapír-bizottság végzi majd. Mali szavai szerint így egységesítik három bizottság munkáját, és lerövidítik ez ellenőrzési folyamatok idejét is.

Az állami segélyekről szóló törvény átláthatóbbá és követhetőbbé teszi a segély kiosztását, amivel az állami pénzek felhasználása is hatékonyabbá válik. Elektronikus nyilvántartás készül majd az állami segély felhasználóiról, ugyanakkor éves jelentés is készül a segélyek kiosztásáról, amiről az adott bizottság a parlamentnek lesz köteles számot adni. A parlament pedig akár felül is bírálhatja az állami segély kiosztását, ha úgy ítéli meg, hogy az nem volt megalapozott. Így tehát akár vissza is kérheti a kiosztott összeget.