2024. április 26., péntek

Az év végéig megkezdődhet a szennyvíztisztító építése

A tegnapi, sorrendben 27. topolyai községi képviselő-testületi ülés 6 pontja közül a legfontosabb téma a szennyvíztisztító kérdése volt, aminek érdekében 112,5 millió dinárt hagytak jóvá a 2020-as évre.

A módosításra azért is volt szükség, mert a pályázási folyamat alatt árváltozás történt, és aktualizálni kellett a kiadásra szánt eszközöket, nyilatkozta a sajtónak Kislinder Gábor községi elnök.

– A képviselő-testületi döntés gyakorlatilag egy formai lépésnek tekinthető, mert az építkezésre vonatkozó szabályok értelmében a tervek 6 hónapnál nem lehetnek idősebbek. Mi időben elkészítettük a terveket, de az ügyre vonatkozó pályázati kiírás miatt csúsztak az időpontok. Közben módosultak bizonyos költségek, amiket a narratív részben szintén módosítani kellett. A tervek elkészültek, az engedélyek megvannak. A napokban megjelenik az építésre vonatkozó közbeszerzési pályázat – mondta el a községi elnök.

– A közbeszerzési pályázat határideje körülbelül egy hónap, és ez után néhány hét még a szerződés tisztázása, aláírása. Ha minden jól megy, akkor az idén már kezdődhet az építkezés – hangsúlyozta Kislinder.

Szatmári Adrián ismerteti a szennyvíztisztítóval kapcsolatos alapinformációkat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szatmári Adrián ismerteti a szennyvíztisztítóval kapcsolatos alapinformációkat (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szatmári Adrián, a község fejlesztési és közbeszerzési kérdések illetékese az ülésen elmondta, a kiépítendő tisztító Topolya szennyvizét kezeli majd, a kapacitása 20 ezer lakosra van tervezve. – Az építkezést három fázisra bontjuk fel, az első fázis után 10 lakosra vonatkozó szennyvízhozamot tud majd áttisztítani, a második és a harmadik fázis után további 5-5 ezer lakos után keletkezett hulladékvíz feldolgozását teheti majd meg. A műszaki megoldása korszerű, a legújabb szakmai elvárásoknak felel meg. Annál is inkább, mert takarékos energia-befektetéssel üzemel – ismertette Szatmári.

Mint ismeretes, Vajdaság kormánya az idén és az előttünk álló évben is 191,5 millió dinárral támogatja a topolyai szennyvíztisztító projektjét. Az ülésen döntés született arról is, hogy a Komgrad Kommunális Közvállalat a korábban céleszközként elkülönített 100 millió dinárt két héten belül befizeti a községi költségvetésbe, és ez fogja képzeni a pályázat önrészét. Az ülésen döntöttek Aleksandar Banjanin képviselői mandátumának megerősítéséről is.