2024. április 26., péntek

Az elvágyódás és a cowboyvilág

A kút nem a kiút címmel új előadást készít a Kosztolányi Dezső Színház, Kucsov Borisz rendezésében

Az új évad első bemutatója előtt áll a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A kút nem a kiút című előadás premierje ebben a hónapban, 26-án lesz, az első repríze pedig 28-án. A próbák szeptember elején kezdődtek el. Az előadás szereplői Mészáros Gábor, Búbos Dávid, valamint Kucsov Borisz, aki egyben a produkció rendezője és egyik szerzője is. Vele beszélgettünk a darabról és az előadásról:

– A darab témája régebb óta motoszkál bennem. A szövegét Kondacs Gergely kollégámmal, volt gimnáziumi osztálytársammal közösen írtuk az ötleteim alapján. Hosszú ideje dolgozunk rajta, és most a próbák során is még rengeteget alakul. Gergővel a diplomavizsgám szövegét is együtt írtuk, és arra gondoltunk, hogy folytathatnánk az együttműködést és tovább boncolgathatnánk az életben való boldogulás témáját, amit akkoriban felvetettünk. Legfőképpen az adott inspirációt, hogy volt egy időszak az életemben, amikor szinte hetente valaki megkérdezte, hogy mikor tervezek elmenni. Mintha nyilvánvaló lenne az, hogy innen egy idő után le kell lépni. Egyre jobban foglalkoztatott ez a téma. Édesanyám egy munkaközvetítő cégnél kezdett el dolgozni. Azt láttam, hogy rengeteg munka zúdult rá, és a vasárnapi ebéd közben is hívogatták. Ahogy mindjobban elmélyedtünk ebben a témában, rájöttem, hogy valahol mindenkit érint, szinte mindenkinek van kapcsolódási pontja. Akár úgy, hogy a gyermekei vagy a barátai vándoroltak ki, akár úgy, hogy ő maga ment el és visszajött. Esetleg vissza se jött, csak visszavágyódik. Ez egy meglehetősen tág és nagyon sok oldalról megközelíthető témakör. Emiatt nem egy drámát írtunk, nem csupán egy sorson keresztül akartuk bemutatni, hogy mi az elvágyódás, az elvándorlás vagy a kivándorlás. Annyi szó létezik erre, ebből is látszik, mennyire összetett ez a téma. Létrehoztunk tehát egy mozaikszerű összeállítást, amely során különböző sorsok, kisebb történetek villannak fel. Nemcsak összetett, lelkileg is nehéz, súlyos témáról van szó. Ez egy érzékeny és aktuális probléma, amiről beszélnünk kell, mert ez vesz körül bennünket, ebben élünk. Ennek ellenére szeretnénk a közönségnek némiképp szórakoztató, könnyebben befogadható előadás formájában láttatni ezt a témát – tudtuk meg Kucsov Borisztól, aki a produkció műfaji meghatározásáról és a címéről is szólt.

– Ez egy western moráldráma. Ami a western vonalat illeti, a nyugatra való elvágyódás adott kapcsolatot a westernvilággal. Az elvágyódó ember és az ún. cowboyság között próbálunk párhuzamot vonni, és ez hoz az előadásba valamiféle szatirikus humort. Tulajdonképpen a cowboyvilágon keresztül közelítjük meg ezt a témát. Igyekszünk ezt tenni sok humorral és némi őrülettel. A címet Bada Dada egyik verssora adta, amely összecseng mindazzal, amiről beszélünk, de tulajdonképpen ez egy szabad asszociáció. Az előadás még alakulóban van, mivel a jelenetek nem kötődnek szorosan egymáshoz, így még kísérletezünk. Próbálunk az előadásba mindenféle színt belevinni, zenét, táncot, jó értelembe vett, igényes komédiázást, de nem maradnak el a komoly részek sem. Mészáros Gábor és Búbos Dávid mellett én is játszok az előadásban. Ez egy új és érdekes helyzet a számomra. Ez az első színházi rendezésem, ily módon eddig középiskolásokkal foglalkoztam, olyan pedig még sose volt, hogy rendezzek is és közben szerepeljek is. Sokszor azt veszem észre, hogy nehéz így kívülről látni a dolgokat, de azt gondolom, hogy egy nagyon jó csapatmunka folyik, mindenki hozzá tudja adni a saját ötleteit és folyamatosan alakul a történetünk – mondta Kucsov Borisz.