2024. április 26., péntek

Magyarország és Szerbia között jelentős az árucsere-forgalom

Magyarország és Szerbia között jelentős az árucsere-forgalom, valamint az utóbbi években a magyar érdekeltségű beruházások nagyobb számban jelentek meg a Szerbiában.

Leskovacon például egy magyar tejüzem valósított meg nagy összegű beruházást, ezzel már most jelentős részét képezi a szerbiai piacnak - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Pintér Attila. Magyarország belgrádi nagykövete emlékeztetett arra, hogy Ariljéban pedig márciusban magyar befektetőkkel közösen fektették le annak a gyárnak az alapkövét, amely a bogyós gyümölcs feldolgozásban jelentős - tette hozzá a diplomata.

- A kétoldalú agrárkereskedelem vonatkozásában, a statisztikai adatok szerint, Magyarország 6 százalékos részesedést valósít meg Szerbia behozatalából. Legfontosabb exporttermékeink az élőállat, a feldolgozott hústermékek, ugyanakkor jelentős a gabonakivitelünk is, gondolok itt a kukorica-vetőmag exportra, olajos magvak kivitelére, és az állati eledelek exportjára is. Szerbiából elsődlegesen kukorica és bogyós gyümölcsök érkeznek Magyarországra – mondta Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete.