2024. április 26., péntek

Hatezer lakást vásárol vissza Berlin

Hét év alatt háromszorosára nőttek a lakásárak a német fővárosban

Berlin városa 920 millió euró értékben több mint 6000 olyan lakást vásárolt vissza a luxemburgi ingatlanalaptól, amelyek egykor a város tulajdonát képezték, hogy csökkentse a berlini lakáspiacra nehezedő nyomást. Ezeket a háború utáni nyugat-berlini térségben épült ingatlanokat – amelyek 2015-ben kerültek a luxemburgi alap tulajdonába – a város helyreállítja annak érdekében, hogy csökkentsék a lakáspiacra nehezedő nyomást.

„Az állami tulajdonban lévő lakások eladásában a múltban elkövetett hibákat már nem lehet kijavítani, de cserébe garantálhatjuk, hogy a bérleti díjak nem fognak emelkedni” – mondta Katrin Lompschher, a lakásépítésért és városfejlesztésért felelős berlini szenátor.

A legtöbb felújított lakás szegényebb családok számára nyújthat lakhatási lehetőséget.

A lakások árának emelkedése más városokban is megfigyelhető, de leginkább Berlinben észlelhető, ahol az árak drámai módon emelkedtek az utóbbi években.

2011-ben a 60 négyzetméteres lakás négyzetmétere 1400 euróba került, 2018-ban pedig már 4000 euróra kúszott fel.

Az elmúlt években a német ingatlanpiacon tapasztalható robbanást a szakértők a kedvező gazdasági helyzettel magyarázzák, de összefüggésben áll a kedvező, alacsony kamatú lakáshitelekkel is, amelyek növelték az ingatlanbefektetések számát.

A német kormány becslése szerint évente 350–400 000 új lakást kellene építeni, hogy enyhíteni tudják az ingatlanpiacra nehezedő nyomást, de tavaly mindössze 280 000 épült fel.

A lakáspiac telítettségét tovább fokozta a menekültek migrációja a szegényebb országokból.