2024. április 26., péntek

Kamerák a Belgrád–Niš autópályán

A büntetések csak a próbaidőszak leteltével érkeznek

Október 15-étől a Belgrád és Niš közötti autópályán 56 térfigyelő kamerát helyeznek el, s ezekkel 14 helyen követik majd  a vezetők viselkedését, illetve a szabályok betartását a közlekedési rendőrök. A Blic napilap beszámolt arról, hogy az első három hónap alatt a rendőrség csupán a kamerák működését teszteli, és amennyiben kiderül, jól működnek, a jövő év elejétől akár büntetés is érkezhet a szabálysértő vezetők címére gyorshajtás miatt. Így azokat, akik nem tartják tiszteletben a gyorshajtás szabályait, nem kerülheti el a büntetés.

A térfigyelő kamerákat a Szerbiai Utak Közvállalat szereli fel a jelenleg is jól működő autópályadíj-megfizettető rendszer továbbfejlesztési kísérleti projektumaként. A kamerák nemcsak a túl gyorsan vezetők észlelésére szolgálnak majd, hanem az autópályán egy kamarás megfigyelőrendszert szeretnének kialakítani, elsősorban azokon a szakaszokon, amelyeken nincs pihenőparkoló vagy üzemanyagtöltő állomás.

Darko Savić, a Szerbiai Utak Közvállalat projektvezetője a Blic napilapnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a 14 helyen kihelyezett 56 kamera mind a három haladósáv forgalmát felvételezi majd.

Kamerát helyeznek el például a Belgrád irányából a vrčini fizetőkapu előtt, majd 10 kilométerre a Mali Požarevacnál található fizetőkapu előtt, valamint 7 kilométerre Umča előtt. A többi 11 helyszínt nem pontosította.

A kamerák felvételein a sebességkorlátozás megsértése döntő bizonyítékként szolgál majd a bíróság előtt is – emelték ki a lapnak a rendőrség illetékesei. Rámutattak ugyanakkor arra, hogy a Szerbia Utai Közvállalatnak nem a sebesség mérése lesz a feladata, csupán a kamerák működéséért felelős. Savić hangsúlyozta, a kamerák éles képet készítenek majd a jármű rendszámtáblájáról, még abban az esetben is, ha a jármű 250 kilométeres óránkénti sebességgel halad.