2024. április 26., péntek

Bűzös és zajos a temerini sertéstelep

Felmentették tisztségéből az oktatási felelőst

Napirendbővítéssel kezdődött szerdán a temerini községi képviselő-testület ülése.

A sok panaszra okot adó sertéstelep bejárata előtt szakadó esőben tüntettek csütörtökön a közelben lakók (Góbor Béla felvétele)

A sok panaszra okot adó sertéstelep bejárata előtt szakadó esőben tüntettek csütörtökön a közelben lakók (Góbor Béla felvétele)

Nem várt fejleménynek számított, hogy a meggyőző többségű haladók vezette hatalmi koalíció egyhangúlag elfogadta Čedomir Jankovićnak, az ellenzékben lévő Szerb Radikális Párt képviselőjének javaslatát, hogy tűzzék napirendre és hozzanak határozatot a Staro Đurđevo helyi közösség nyugati részében lévő sertéstelep működésének tartós betiltásáról. Nem fogadták el viszont Robert Karannak, az Együtt a mi Temerinünkért polgári csoportosulás képviselőjének javaslatát, mely szerint tűzzék napirendre a temerini szennyvíztisztító-telepen történő fejleményekről és a közbeszerzési eljárásról szóló jelentést, valamint a szennyvíztisztító szanálásáról szóló sürgős határozat meghozatalát. Nem fogadták el Karannak azt a javaslatát sem, amelyet már 31. alkalommal terjesztett be, mely szerint szülessen döntés a rossz minőségű városi csapvíz háztartási fogyasztásra való használatának betiltásáról.

Janković a sertéstelep működésére vonatkozó javaslatának a célja a környezeti katasztrófa megelőzése. A javaslat elfogadása ugyanis megakadályozhatná Staro Đurđevo helyi közösség érintett polgárainak a sertéstelephez közeli lakhelyükről, valamint a több mint harminc vállalkozásnak telephelyéről történő elköltözését, amit a régi sertéstelep felől áradó elviselhetetlen bűz és az ólak szellőztetésének zaja okoz. A telepen ugyanis a jóváhagyottnál sokkal több sertést hizlalnak. A beterjesztést mintegy 800 polgár petíciója, és 33 vállalkozó aláírása erősítette meg. A képviselő-testület ülésén részt vett az ügyben érintett polgárok kisebb csoportja is.

A javaslat megvitatása során a képviselők megértéssel szóltak a sertéstelep szomszédságában lakók gondjairól, ám kiderült, hogy a sertéstelep működését önkormányzati határozattal nem lehet betiltani, lépéseket lehet azonban tenni a lakóövezetből való kiköltöztetésére. Erre Đuro Žiga polgármester tett javaslatot, amit a képviselők szavazattöbbséggel elfogadtak. Ennek lényege olyan intézkedések meghozása, amely ráveheti a sertéstelep tulajdonosát, a telep lakóterületen kívülre való sürgős kiköltöztetését az állattartásról hozott községi határozat értelmében.

A továbbiakban a képviselők tárgyaltak a község 2019 és 2023 közötti biztonság-fejlesztési stratégiájáról, majd javaslatot tettek a szerb kormánynak, hogy térítésmentesen engedje át a községnek továbbfejlesztési célra azt a mintegy kéthektárnyi földet, amelyen az ivóvízellátó kutak vannak.

Várható vita folyt a közművállalat 2018. évi ügyviteli és pénzügyi jelentéséről, valamint a közvállalat 2018. évi veszteségének fedezéséről. Az ellenzéki képviselők voltak a hangadók. Bírálták a közvállalat munkáját, különösen nemtetszésüknek adtak hangot a 36 millió dináros veszteségért, amelynek kisebbik részét a szét nem osztott bevételből fedezik, a nagyobbik rész pedig fedezetlen marad. Elhangzott, hogy a távfűtő művek kazánházainak 35 millió dináros költséggel történő felújításának köszönhetően némileg csökken az idei távfűtési díjszabás.

A testület Đuro Žiga polgármester javaslatára titkos szavazással felmentette tisztségéből Korana Ćirović oktatási felelőst, a községi tanács tagját, továbbá megbízásának lejártával Svetomir Stojanovićot, a közművállalat igazgatóját megbízott igazgatónak nevezték ki.