2024. március 19., kedd

Lego-robotok versenye

A győri világversenyre a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola csapata utazik

Ma került sor a WRO robotprogramozási verseny szerbiai döntőjére, amelynek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar adott otthont. A megmérettetésen 22 csapat 66 tanulója vett részt. A versenyzők Vajdaság különböző pontjairól érkeztek.

Szögi Zoltán, az Edutus Egyetemet működtető Edutus Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a versenysorozat a 2000-res évek elején indult Ázsiában.

– Magyarországon az Edutus Egyetem 2014 óta szervezi meg ezt a versenyt. Amikor megnyertük a világdöntő szervezési jogát, elkezdtünk több országban partnereket keresni. Szerbiában a Vajdasági Magyar Szövetség segítségével felvettük a kapcsolatot a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karral. Pásztor István, a VMSZ elnöke, Vicsek Annamária államtitkár és dr. Námesztovszki Zsolt dékánhelyettes nagy segítséget nyújtott abban, hogy megszervezhettük a verseny helyi döntőjét. Továbbképzést tartottunk a tanároknak, hoztunk szetteket is. Nagy öröm látni, hogy ennyi csapat eljött – nyilatkozta Szögi Zoltán.

A robotprogramozást nem lehet elég korán elkezdeni

A robotprogramozást nem lehet elég korán elkezdeni

Dr. Námesztovszki Zsolt a megnyitóbeszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek a verseny megszervezésében.

– Köszönetet szeretnék mondani a pedagógusoknak, akik nagyon sokat dolgoztak a diákjaikkal. Reméljük, sikerült velük megszerettetni a programozását. A csapatokon óriási fejlődés tapasztalható, és lehet, hogy a résztvevők a mai nap sikeréből táplálkozva egyszer a műszaki tudományok felé fognak orientálódni – emelte ki Námesztovszki Zsolt.

Szögi Zoltán reményét fejezte ki, hogy a versenyzők jól fogják érzeni magukat a megmérettetés során.

– Két csapat fog továbbjutni a világdöntőre, amelyet Győrben fogunk megrendezni november 8-a és 10-e között. A továbbjutóknak 40 ország 3000 versenyzőjével kell felvenniük a harcot. Úgy gondolom, hogy a diákok számára óriási inspirációt ad, hogy nemzetközi közegben mérettethetik meg magukat – szögezte le Szögi Zoltán.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke kiemelte, hogy az MNT az elmúlt időszakban nagy hangsúlyt fektetett a pedagógusok továbbképzésének segítésére.

– Igyekeztünk minél több informatikai témakörű továbbképzést szervezni. A lehetőségeinkhez mérten igyekeztünk segíteni az oktatási intézményeket, hogy az IKT-eszközök minél nagyobb számban jelen legyenek egy-egy iskolában. Ebben Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nagy segítségünkre volt. Vicsek Annamária államtitkárral az lesz a célunk, hogy ez a verseny bekerüljön a szerbiai oktatási versenynaptárba, hogy a diákokat felkészítő pedagógusok akkreditált pontokat kapjanak – hangsúlyozta Jerasz Anikó.

Rózsa Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Digitális Tartalomfejlesztési Osztályának vezetője szerint ez a verseny olyan készségeket ad a diákoknak, amelyekre a jövőben szükségük lesz a munkahelyükön.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, hogy Vajdaság első határon túli magyar közösségként csatlakozott a versenysorozathoz.

– Meggyőződésem, hogy nekünk életerős közösségünk van, rengeteg okos gyerekkel és felkészült pedagógussal, valamint olyan szervezőkészséggel, amely képessé tesz bennünket arra, hogy néhány hónap alatt megszervezzük ezt a versenyt. Ma egy olyan folyamat indul el, amelyre mindannyian büszkék lehetünk – hangzott el Pásztor István megnyitóbeszédében.

Ma délután került sor az eredményhirdetésre. Elementary kategóriában harmadik lett a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola csapata. Második helyen végzett az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola. A dobogó legfelső fokára a topolyai Nikola Tesla Általános Iskola diákjai állhattak. A junior kategóriában harmadik lett a topolyai CoderClub csapat. Második helyezést ért el a topolyai Terminátor csapat. Első helyen végeztek a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola tanulói, akik részt vehetnek a győri világdöntőn. A senior kategóriában a harmadik helyet a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola diákjai érdemelték ki. Második lett a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont csapata. Első helyezettek lettek a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium tanulói, akik szintén ott lesznek a győri világdöntőn.

Nyitókép: A robotprogramozást nem lehet elég korán elkezdeni