2024. április 26., péntek
BEEHOME KÖZÖSSÉGI HÁZ

Segítségnyújtás a karriertervezésben

A pályaválasztás és a karriertervezés útvesztőiben való eligazodásban nyújtottak segítséget a középiskolás fiataloknak kedden este a zentai BeeHome Közösségi Házban, a Karriertervező elnevezésű rendezvénysorozat második állomásán, ahol az érdeklődők újabb izgalmas hivatásokkal és példaértékű karrierutakkal ismerkedhettek meg.

Az est vendégei Fehér Miklós író, újságíró, Fehér Szabolcs közlekedési mérnök, Lőrinc Tímea színésznő, valamint Rúzsa Tuza Laura építőmérnök voltak, akik a rendezvény házigazdája, Máriás Endre kérdéseire válaszolva elevenítették fel a középiskolai éveik legmeghatározóbb pillanatait, a pályaválasztással kapcsolatos döntésük érveit és ellenérveit, az egyetemista létük legnagyobb nehézségeit, a munkába állásuk és az esetleges munkahelyváltásuk körülményeit, valamint beszéltek az itthoni továbbtanulásban rejlő lehetőségekről, az általuk választott hivatás szépségeiről és kihívásairól, illetve sok egyéb dologról is. Valamennyien egyetértettek abban, rendkívül fontos, hogy az ember szeresse azt, amit csinál, éppen ezért bármennyire is próbálják befolyásolni a környezetében élők, saját magának kell döntenie arról, hogy milyen hivatást szeretne űzni, majd azt ajánlották a fiataloknak, hogy lehetőség szerint ne felsőoktatási intézményt, hanem szakot válasszanak, ugyanis az egyetemen vagy a főiskolán csupán néhány évet töltenek majd el, az viszont, hogy milyen hivatás mellett teszik le a voksukat, nagy valószínűséggel az egész életüket meghatározza.

Az összejövetelen szóba került a szerb nyelv ismeretének kérdésköre is, amivel kapcsolatban a vendégek kifejtették, bár a fiatalok közül sokan tartanak a szerb nyelven történő továbbtanulástól, tapasztalataik szerint az ilyen típusú hiányosságok rövid idő alatt pótolhatók, sőt hátrányból előnnyé kovácsolhatók; valamint a munkahelykeresés témaköre is, amivel kapcsolatban valamennyien igen szerencsés helyzetben voltak, hiszen saját bevallásuk szerint egyiküknek sem kellett soha munkát keresnie, sokkal inkább élnie a kínálkozó lehetőségekkel. Az est vendégei a pályaválasztással és a karriertervezéssel kapcsolatos jó tanácsok mellett igen hasznos életvezetési tanácsokkal is igyekeztek ellátni a fiatalokat. @sz= n H. Sz.