2024. április 26., péntek

Hangoskodik a szomszéd

A kommunális rendőrséghez 8802 panasz érkezett az év eleje óta a polgároktól, a vállalatoktól és az intézményektől.

A kommunális rendőrséget egy városi döntés értelmében a polgárok mostanáig nem riaszthatták a lakóépületekben történő, közrendi, szabályellenes történések miatt. Ez az épületgondnokok feladata volt, ők azonban – mint ahogy az utólag kiderült – nem voltak képesek megbirkózni ezzel a feladattal. Az önkormányzat ezért újra engedélyezte a kommunálisok bevetését polgári riasztás nyomán.

A kommunális rendőrségben elmondták, naponta 30-40 hívás érkezik a polgároktól és különböző vállalatoktól, vendéglátóipari létesítményektől. Hétvégenként a hívások száma eléri a 60-at is, főleg 23 óra és hajnali 3 óra között. A legtöbb panasz a zaj miatt érkezik.

– Az év eleje óta összesen 1167 szabálysértési feljelentést tettünk. Ezek a feljelentéseket főként a vendéglátóipari létesítmények működésével kapcsolatosak, mert ezek az objektumok nem tartják be a nyitvatartási időre vonatkozó szabályokat. Ezenkívül, sok feljelentés történt azért, mert a járműveket nyilvános helyen parkolták, több esetben pedig engedély nélkül, vagy a szabályokkal ellentétes módon használták a közterületeket. Rengeteg bejelentés érkezett a lakóépületek házirendjének megsértése miatt, ami főként a hangoskodásra vonatkozott – mondták a kommunális rendőrségben a Novosti napilapnak.

A felsorolt szabálysértések miatt a büntetések a következőképpen alakulnak: 150.000 dináros büntetés vár a vállalatokra, illetve a jogi személyekre, a vállalkozók 75.000 dinártól válnak meg, a jogi személyek által megbízott felelős személyek pedig 25.000 dinárt fizetnek. Ami a polgárokat illeti, a kiszabható büntetések 8000 és 25.000 dinár között alakulnak.

Az újvidékiek főként a 021/4872-544-es telefonszámot hívják ha baj van, de érkeznek bejelentések e-mailben, valamint a polgármester irodáján keresztül is.

A kommunális rendőrségben elmondták azt is, hogy megelőző tevékenységeikkel megpróbálnak hatni a polgárok viselkedésére. Szeretnék elérni, hogy minél körültekintőbben viselkedjenek, de állításuk szerint még hosszú út áll előttünk addig, amíg elérjük az európai sztenderdeket.