2024. április 26., péntek

Összefogás és megújulás

Elkezdődött a hajdújárási szüreti napok rendezvénysorozat

A nagy hagyományokkal rendelkező hajdújárási szüreti napok pénteken ismét megnyitotta képzeletbeli kapuit a látogatók előtt, a szervezők ezúttal is egész hétvégén tartó színes programokkal várják az érdeklődőket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Pénteken este az 51. hajdújárási szüreti napok ünnepélyes megnyitójára megtelt a helybeli Kultúrotthon nagyterme. A nyitóünnepség elején Horvát Tímea, Szabadka Város alpolgármestere és Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Előbbi felszólalásában kiemelte, hogy a szüret amellett, hogy komoly munkát jelent, ünnep is, ugyanis ez az az időszak, amikor az egész éves kemény munka meghozza gyümölcsét. Mint azt Horvát Tímea kifejtette, a hajdújárási szüreti napoknak üzenete van, hisz rajta keresztül az ember visszatekint a múltba, ünnepel és értékel a jelenben, valamint kötelezi magát a hagyomány továbbéltetésére.

Sövény Rudolf beszédében az összefogás és a megújulás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

– A településünk történetében sok minden történt velünk. Őseinknek először is meg kellett kötniük ezt a kietlen pusztát, és ehhez elengedhetetlen volt az emberek összefogása. A faluvá válásban nagy szerepe volt a szőlőnek, aminek segítségével meg tudtuk kötni a homokot, és tudtunk előre haladni. Ugyanakkor a falu történetében volt egy megújulás, egy váltás, amikor egy gombabetegség miatt a szőlő helyett almát kezdtünk telepíteni. Napjainkban is nagy szükség van az összefogásra és a megújulásra, hogy tovább tudjunk fejlődni – fogalmazott Sövény Rudolf.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A programot a helybeli általános iskola tanulóinak produkciója tette ünnepélyesebbé. A megnyitót követően gyümölcsszentelő szentmisét tartottak, amit Zsellér Attila plébános celebrált. Az est folyamán megnyílt a hagyományos terménykiállítás is, ahol elsősorban helybeli gyümölcs- és zöldségtermesztők mutatták be az idei termésük legjavát, emellett a jelenlévők kipróbálhatták a hagyományos édességet, a csőregét is. A nyitónap hivatalos programja a szabadkai születésű, de Magyarországon élő Lőrincz Teréz Dél című verseskötetének bemutatójával fejeződött be. A délután folyamán a kultúrotthon udvarában frissen préselt almalével várták a látogatókat.

A szüreti napok programjai a hétvégén folytatódnak. Szombaton már 8.30-tól játékos délelőttöt rendeznek a legkisebbeknek. Emellett a délelőtt folyamán kezdetét veszi a hagyományos asztalitenisz-, illetve a nemzetközi kispályás labdarúgó-torna az öregfiúk részére, emellett vércukor- és vérnyomásmérést is szerveznek. Délelőtt kerül sor az Old Bikers Vojvodina motorosklub által szervezett találkozó gyülekezőjére, és a résztvevők a délután folyamán motoros felvonulást tartanak a településen. 14 órakor kezdődik Tóth Tibor és Szalai Attila A mi sporthőseink című interjúkötetének bemutatója. Este szüreti bált rendeznek, amelyen a jó hangulatról az Atlantic zenekar gondoskodik.

A vasárnapi program ünnepi szentmisével kezdődik 10.30-kor, majd zenés szórakoztató műsorral folytatódik az Exclusive Band közreműködésével. 14 órakor a művelődési egyesületek felvonulást tartanak a településen, amit kultúrműsor követ. 16.30-tól Dér Zsolt hegedűművész ad koncertet, míg a szüreti napok programja a rendezvény sztárvendége, Kökény Attila koncertjével zárul a sportpályán.