2024. április 26., péntek
OSZTRÁK PARLAMENTI VÁLASZTÁS

A győztes neve biztos, de ki lesz a párja?

Az előrehozott osztrák parlamenti választás időpontja (szeptember 29.) már régóta ismert. A győztes párt neve is borítékolható. A legfrissebb felmérések alapján biztosra vehető, hogy az előző kormány főerejét adó Osztrák Néppárt (ÖVP) lesz a befutó. A konzervatív (kereszténydemokrata) párt a voksok 35 százalékát is megszerezheti. A második helyen a szociáldemokraták (SPÖ) végezhetnek 22 százalékkal, a szélsőjobboldali, idegen-, bevándorlás- és sok egyéb ellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 20, a Zöldek pedig 11 százalék szavazatra számíthatnak.

Az igazán fontos már sokkal inkább az, kivel köt majd koalíciót Sebastian Kurz ÖVP-elnök, előző kormányfő. Merthogy stabil parlamenti többséghez, illetve kormányhoz társat kell keresnie. Kurz már jelezte, hogy a parlamentbe bejutó pártok közül mindegyikkel hajlandó tárgyalni a lehetséges koalícióról.

A legvalószínűbb megoldásnak mégis az tűnik, hogy pártja a Zöldekkel és a polgári-liberális NEOS párttal fog össze, amely történetében először akár tíz százalék szavazatot is kaphat. A választók relatív többsége, 29 százaléka legalábbis ilyen összetételű kormánykoalícióra számít. A véleményüket puhatoló felmérésből az is kiderül, hogy sokan (a megkérdezettek 27 százaléka) az előző koalíció megújítását várják, vagyis az ÖVP és az FPÖ együttműködésének a folytatását.

Az utóbbi pártot májusban komoly belpolitikai támadások érték az Ibiza-botrány miatt. Az világított ugyanis rá arra, hogy az FPÖ (ma már csak volt) elnöke, Heinz-Christian Strache a 2017-es parlamenti választás előtt a hatalom megszerzése és megtartása érdekében szövetkezni akart egy orosz milliárdos állítólagos rokonával. A spanyolországi Ibiza szigetén titokban folytatott beszélgetésükről készült videóból az is kiderült, hogy a segítségért cserébe zsíros állami megrendeléseket ígért az orosz partnernek arra az esetre, ha az FPÖ kormányra kerül. A beszélgetés részleteinek kiszivárogtatása után fölbomlott az ÖVP-FPÖ koalíció, majd összeomlott a kormány is; ezért kell szeptember végén idő előtt választani Ausztriában.

A botrány azonban nem temette maga alá a pártot, amelynek jelenlegi elnöke (Norbert Hofer) igyekszik lemosni magukról a korrupció vádját és a koalíció folytatásával kampányol. Az FPÖ továbbra is második befutó lehet a választáson. A legutóbbi közvélemény-kutatásban a megkérdezettek 63 százaléka azt válaszolta, hogy a botrány nem is befolyásolta őket; mindössze 18 százalék mondta azt, hogy más pártra voksol majd.

Nem veszített népszerűségéből Kurz sem, aki 2017-ben mindössze 31 évesen nyerte meg a választást pártjával az ÖVP-vel. Ennek köszönhetően hazája történetének legfiatalabb kancellárjává avanzsálhatott.

Vitathatatlan, hogy az új kormányt is ő irányítja majd. Példátlan és tartós népszerűsége a politikai elemzőket is meglepi. Pártjának jelenlegi támogatottsága 35 százalék körüli, ám még az is elképzelhető, hogy ennél is jobb eredményt ér el a választáson.