2024. április 26., péntek

Elutasították a mobilitási csomag újratárgyalását

Deli Andor: Számunkra a magyar fuvarozók érdeke az első

Elutasította a fuvarozói szektor új szabályozásáról szóló álláspont újratárgyalásának lehetőségét az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága (TRAN) csütörtökön. A szakbizottság tagjainak többsége délelőtt leszavazta, hogy a javaslatot visszautalják az Európai Bizottságnak újbóli megfontolásra, amire az eljárási szabályok alapján most lehetőség lett volna.

„Az Európai Parlament az előző ciklusban politikai nyomás hatására egy olyan jogszabálycsomagot fogadott el, amely veszélyezteti a magyar fuvarozóvállalkozások, legfőképp a fuvarozás területén tevékenykedő kis- és középvállalkozások, valamint családi vállalkozások versenyképességét. Az EP eljárási szabályai azonban lehetővé teszik, hogy az új összetételű szakbizottság visszautalja a jogszabályjavaslatokat az Európai Bizottságnak újbóli megfontolásra. A mobilitási csomag soha nem látott mértékben megosztotta a képviselőket és tagállamokat kelet–nyugat viszonylatban, ezért a visszautalás lett volna az egyetlen racionális döntés. Ám Kelet-Európa és ezzel a józan ész újra alulmaradt ebben a hosszúra nyúló, ellenségeskedéssel teli eljárásban” – mondta el Deli Andor fideszes EP-képviselő, a TRAN szakbizottság tagja, aki így értékelte a magyar fuvarozókra nézve kedvezőtlen döntést: „Újra vereséget szenvedett a józan ész a közlekedési bizottságban, amikor a képviselők többsége leszavazta a Mobilitási Csomag újratárgyalásának lehetőségét. Mi azonban nem adjuk fel, és a végsőkig küzdeni fogunk, számunkra mindig a magyar fuvarozók érdeke az első.”

Hozzátette: „Nincs még minden elveszve. A harc a magyar fuvarozók érdekeiért még korántsem ért véget.” Mint mondta, néhány héten belül megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások, és itt lehetőség nyílhat bizonyos kérdések újranyitására.

„Nehéz időszak előtt állunk, de mindent megteszünk azért, hogy a jogszabálycsomag végleges formája közelebb kerüljön a magyar fuvarozók érdekeihez” – húzta alá a Fidesz vajdasági magyar EP-képviselője.

Az Európai Parlament áprilisban elfogadta tárgyalási mandátumát a mobilitási csomagról, megnyitva az utat az intézményközi egyeztetések előtt. A kelet- és közép-európai képviselők többsége nem támogatta az elfogadott szöveget, mivel sokak szerint ezen új előírások kedvezőtlen helyzetbe hoznák a régió vállalatait és fuvarozóit. Az EU másik társjogalkotó szerve, a tagállamok kormányait tömörítő tanács tavaly decemberben hagyta jóvá tárgyalási mandátumát kilenc ország, köztük Magyarország ellenszavazata mellett.

A tervezet legfontosabb vitás pontja az, hogy a fuvarozói szektorra is vonatkozzanak-e a kiküldetésben lévő munkavállalókra érvényes előírások. A kiküldetési irányelv ügyében szemben álló államok szociális dömpinggel, illetve protekcionizmussal vádolják egymást. A kiküldött munkavállalókra elvileg azonos szabályok vonatkoznának a munkabér és a munkafeltételek terén, mint a helyiekre, ami a bírálók szerint sok újonnan csatlakozó uniós országot hátrányosan érintene.