2024. április 26., péntek

Összefogással a gyerekekért

Fölújítják a zentai játszótereket

A Tiszapart–Alvég helyi közösség kezdeményezésére az elkövetkező hónapok során felújítják és bővítik a község területén található játszótereket.

Jó lenne, ha minden játszótéren elhelyeznének legalább egy új játékszert (Gruik Zsuzsa felvétele)

Jó lenne, ha minden játszótéren elhelyeznének legalább egy új játékszert (Gruik Zsuzsa felvétele)

Vatai Zsuzsanna, a helyi közösség titkára elmondta, hogy a helyi adó megszüntetése óta nagyon kevés pénzzel gazdálkodnak, így a játszótereket érintő munkálatokhoz a helyi közösség ecseteket és festéket vásárol, magát a festést közösségi összefogással szeretnék megvalósítani. Az önkormányzatra a bővítések finanszírozása terén számítanak, azt szeretnék, ha minden játszótéren legalább egy új játékszert elhelyeznének.

– Az ideális az lenne, ha a játékszer alapja gumi lenne, a játszótereket pedig bekameráznánk és bekerítenénk. Ezt községi költségvetésből kellene megvalósítani.

A tervezett munkálatokról elmondta, hogy a 2011-ben fölállított játékszerek karbantartása, gumialapok létrehozása, a megrongálódott játékszerek eltávolítása és új játékok állítása mellett egy új játszóteret is szeretnének létrehozni a Tóparton, a Szent Ferenc-templommal szemben lévő fás téren. A játékszereket a fák közé állítják majd be, és ezt a játszóteret is bekerítik.

A tervezett új játékról elmondta, hogy egy ügyességi pályáról van szó:

– Egy betonozott, kacskaringós pálya az alap, erre lehet ügyességi feladatokat festeni, kavicsokat használni, kitérőket készíteni. A gyerekek mozgásfejlesztő játékokat játszhatnak rajta. Olyan feladatok lennének, mint hogy előremenj, hátramenj, tedd le a kezed, ugrálj. Ez a játék nem kerül sokba, de érdekes. Először a helyi közösség udvarában próbáljuk ki, majd a Napraforgó játszótéren is, és ha beválik, akkor minden játszótéren kiépítjük. Tehát nemcsak a helyi közösséghez tartozó területek játszóterein, hanem a városban és a falvakban lévő többi játszótéren is.

A szabadtéri játszóterek az időjárási viszontagságok miatt is elhasználódnak, de előfordul a szándékos rongálás is. Ez ellen a helyi közösség titkára szerint több módon is lehet védekezni, bár egyik sem nyújt teljes biztonságot. Gondolkoznak kamerák fölszerelésén, szeretnék körbekeríteni a játszótereket, illetve a szomszédok odafigyelésére is számítanak. Hangsúlyozta, hogy a rongálások ellenére is szükség van a játszóterek rendszeres fölújítására és bővítésére, hiszen nem lehet hagyni, hogy a károkozók miatt a gyerekek járjanak rosszul.