2024. április 26., péntek

Beüzemelték Szerbia legnagyobb szélerőmű-telepét

Újabb szélerőmű-telepet üzemeltek be az országban. Szerbia legnagyobb telepe, amely a Kovačica nevet viseli, Torontálvásárhely (Debeljača) és Cserépalja (Crepaja) között, Antalfalva (Kovačica) közelében található.

A létesítmény az izraeli Enlight cég 189 millió eurós beruházásából valósult meg.

A Kovačica szélerőmű-telep 3711 hektáron terül el, 38 szélerőmű található rajta, amelyek összesen 104,5 megawatt teljesítmény produkálnak.

Ez a telep az ország eddigi legnagyobb ilyen létesítménye, összesen 68 ezer háztartást lesz képes ellátni.

A projekt nem csak az ország energetikai biztonsága miatt, hanem a káros gázok kibocsátásának csökkentése miatt is fontos. A telepnek köszönhetően Szerbia évente 250 ezer tonna szén-dioxiddal kevesebbet fog kibocsátani egy év alatt.

A Kovačica Szerbia ötödik szélerőmű-telepe. További négy van tervben, ebből hármat már építenek, a Kosztolác melletti Szerb Villanygazdaság (EPS) által tulajdonolt pedig már készületben van.

Ezek a befektetések nagyban hozzá fognak járulni, hogy Szerbia teljesítse az Európai Unió által megszabott, tiszta energiára vonatkozó kötelezettséget. Szerbia vállalása szerint az összenergia 27 százalékát megújuló forrásokból kell nyerni.