2024. április 26., péntek

Ultramodern konyhaüzem a déli iparnegyedben

Igor Mirović tartományi kormányfő és Miloš Vučević újvidéki polgármester tegnap megnyitották azt a konyhai üzemrészleget, amely ezentúl az újvidéki óvodák ellátását fogja biztosítani.

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény keretében működő, központi kifőzde a legnagyobb a környéken, pontosabban a régióban, naponta 60 ezer adag főtt ételt készíthet el itt a 120 alkalmazott. Az új, a déli iparzónában lévő Privrednik utcában kiépült részlegben mosókonyha is van. – Közös erőfeszítések árán valósítottuk meg ezt az elképzelést, egy olyan konyhai üzemet, amelynek nincs párja vidékeinken! A projektum kapcsán megvalósított, az önkormányzat és a tartományi szervek közötti együttműködés példaértékű, azt szeretnénk, ha mások, társadalmunk egyéb területein is tanulnának belőle, és átvennék, szabványosítanák ezt a kooperációs modellt. Mindegyik olyan elképzelést, amelyet az újvidéki önkormányzattal közösen álmodtunk meg, megvalósítottunk – jelentette ki a kormányfő a megnyitó után. – A tartományi kormányban hamarosan együttes ülést tartanak majd, amelyen jelen lesznek a vajdasági községek önkormányzatainak illetékesei, és közösen fogják meghatározni azt, hogy az elkövetkező időszakban melyek lesznek a közös célok és a prioritások. 2020-ban új projektumok elé nézünk, 80 milliárd dinár áll a rendelkezésünkre ezek megvalósításához. Ez nagyjából 18 milliárd dinárral nagyobb összeg annál az összegnél, amelyet a korábbi tartományi kormány bocsájtott rendelkezésünkre – magyarázta a kormányfő a konyhamegnyitó ünnepség során.

Újvidéken a Radosno detinjstvo Gyermekintézmény a legnagyobb városi intézmény, nagyjából 2000 alkalmazottja van, sok-sok évnyi várakozás után most megnyithatta a legkorszerűbben felszerelt, központi konyharészlegét. A beruházáshoz tartoznak az üzemet kísérő, logisztikai elemek is. A polgármester elmondta, hogy az épület és a berendezése 600 millió dinárba került, az összegnek több mint a kétharmadát a tartományi kormány állta. – A továbbiakban is közösen fogjuk fejleszteni Vajdaság Autonóm Tartományt és Szerbiánkat – üzente Vučević.

A megnyitó alkalmával Miloš Vučević polgármester bejelentette, hogy az óvó nénik örülhetnek: Hamarosan béremelésre számíthatnak

A konyhaavatón ott volt az óvodai intézmény igazgatónője, Marijana Popov is, szerinte az itt készülő ételek kiváló minőségűek, az elkészítési rendszer pedig olyan, hogy a minőség, illetve biztonsági ellenőrzést magas szinten lehet elvégezni. Lehetőség nyílik most főzni azok számára az óvodások számára is, akiknek az etetéséhez különleges alapanyagokra van szükség.

Az új konyhaépület 3000 négyzetméteres, 69 óvodába járó, 16 ezer újvidéki gyermek számára készül itt ezentúl a reggeli, ebéd és az uzsonna.