2024. április 26., péntek
2. Kamarazenei Fesztivál

Valóban The Best of Újvidék

Kinka Rita nemzetközi hírnevű zongoraművésznő és Aleksandra Krčmar (hegedű), Jovanka Mazalica (hegedű), Jelena Fililpović (viola) és Kalmár Tímea (cselló) művésznők, a TAJJ vonósnégyes tagjai valóban igazolták a Kamarazenei Fesztivált záró koncert nevét: The Best of Novi Sad, amely a szervező Újvidéki Fúvós Kvintettől származik. Vasárnap este a Matica srpska Galéria zeneértő közönségének a TAJJ együttes mély átéléssel, csodálatos technikával adta elő Claude Debussy Vonósnégyesét (String Quartet op. 10), majd Kinka Rita zongoraművésznővel együtt bámulatos érzéssel és energiával César Franck f-moll zongorakvintettjét (Piano Quintet in F Minor) tolmácsolták.

Az immár 22 éve működő vonósegyüttes tagja négy ragyogó zenésznő, akik az együttes nevét keresztnevük kezdőbetűjéből alakították ki. Magabiztosan muzsikáltak. Ismerik egymás mozdultait, gondolatait, hiszen nemcsak ugyanabból a „vonós és kvartett iskolából” származnak, hanem amióta 1997-ben Újvidéken megalakították az együttesüket, mindig az eredeti felállásban lépnek közönség elé. Az évek során felbecsülhetetlen tapasztalatot szereztek, miközben kitartó gyakorlás mellett külföldi mesterkurzusokon tanulva csiszolták előadótechnikájukat. Mestertanulmányaikat Mezei László egyetemi tanár növendékeként a Belgrádi Zeneakadémián fejezték be. Eddig mintegy száz koncertet tartottak, jelenleg pedig abszolvensként a doktori képzésen, kizárólag a 20. és 21. század zenéjét tanulmányozzák az Újvidéki Művészeti Akadémián, a budapesti Varga István egyetemi tanár osztályában.

A kamarazene terén szerzett tudást és tapasztalatokat a TAJJ zenészei közül hárman az egyetemi hallgatóknak adják át az Újvidéki Művészeti Akadémián, ahol a Kamarazenei Katedrán egyetemi tanárként dolgoznak, Jovanka Mazalica pedig a Szerb Nemzeti Színház Operazenekarában a másodhegedűsök vezetője.

A 2. Kamarazenei Fesztiválon a TAJJ vonósegyüttessel – amely a régió egyik vezető kamaraegyüttesének számít –, Kinka Rita zongorajátéka is teljes fényben jutott kifejezésre. Büszkék vagyunk rá nemcsak azért, mert elsőként vehette át Brüsszelben 1991-ben a Le Prix Femmes d'Europe elismerést a komolyzene legjelesebb női előadójaként, és mert 2002-ben Újvidék város Februári Díjával tüntették ki, hanem mert számos hazai és külföldi rangos díj tulajdonosaként többek között elnyerte Zwickauban a Schuman, Münchenben az ARD, Bordaux-ban az Aranyérmet, Brüsszelben az Erzsébet királynő-díjat, Orleans-ban a 20. század zongorazenéje nevű díjat is. S azért is, hogy ő, aki szinte Európa minden országában, valamint az Egyesült Államokban, Japánban, Izraelben, Kanadában, Ausztráliában és másutt fellépett, előadóművészi tapasztalatait és szaktudását az Újvidéki Művészeti Akadémián egyetemi tanárként, kiváló pedagógusként a tehetséges egyetemi hallgatóknak adja át.