2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, NUR-SZULTAN

Van már olimpiai kvótánk!

Mihail Kajaia biztos bronzmeccses, Nemes Máté ma reggel küzd meg ugyanezért – Nemes Viktor osztrákkal vagy indiaival kezd, a negyeddöntőben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Vlaszov

Mint ahogy az várható is volt, a kazahsztáni Nur-Szultanban kiválóan felkészült versenyzők csatáival kezdődött meg az idei birkózó-világbajnokság, ám mivel olimpiai kvalifikációs versenyről van szó, egy adag óvatosságot is érezhettünk a kötöttfogású program első két napján, végül kidomborult jelenünk legjobb birkózóinak fölénye, de azért hullottak bőven koronás fejek, s értékes skalpok vétettek!

Ami a legfontosabb: Szerbiának már van ötkarikás kvótája, hiszen a honosított grúz Mihail Kajaia (97 kg) kiharcolta az elődöntőt, s bár ott technikai tussal súlyos vereséget szenvedett az aktuális világ- és Európa-bajnok orosz Musza Evlojevtól, ma a bronzéremért küzdhet, tehát benne lesz a legjobb hatban. Kajaia egyébként a nyolcaddöntőben a dán Bakot győzte le technikai tussal, a negyeddöntőben pedig 5:2-re győzött a litván Laureinaitis ellen, a mai ellenfele pedig az üzbég–japán–lengyel trióból kerül ki.

Gratulálunk neki, de mi azért a zentai Nemes Máté (67 kg) menetelésére voltunk a legkíváncsibbak. Máté reggel Burgert reggelizett, hiszen az Európa Játékok vigaszágához hasonlóan itt is az ilyen nevű osztrákot csomagolta be (8:0), a nyolcaddöntőben pedig egy kicsit spórolva az erővel a szlovák Drmolát verte úgy, hogy az első menet elején egy válldobás már elég is volt (végül 3:0). Következett a vízválasztó, a 2018-as világbajnok Artem Szurkov személyében. Örömmel jelenthetjük, hogy testvéréhez, Viktorhoz hasonlóan immár Máté is kőszikla, mert az orosz egy fél fogást nem tudott rajta találni, s innentől csak az volt a kérdés, hogyan jönnek az intések… Nem jól jöttek. Máté az első menetben kétszer is próbálkozott válldobással, így az orosz ment el elsőnek a szőnyegre, de már akkor tudni lehetett, hogy ez megbosszulja magát, mert a másodikban meg Mátét küldték le, s az utolsó megszerzett pont így az orosznak kedvezett. Máté még próbálkozott egy válldobással, de ez már nem hatotta meg a bírókat, olyannyira nem, hogy szerintünk teljesen érdemtelenül még egy pontot adtak az orosznak, s ezzel Máté már csak Szurkov döntőbe jutásában reménykedhetett. Ez meg is történt, így Nemes a mai vigaszágon a svájci Vetsch (a svájcit az Európa Játékok nyolcaddöntőjében technikai tussal verte…) és a tajpeji Csen összecsapásának a győztesével küzd majd meg a bronzmeccsért, ahol a dán Bjerrenhuus lehet az ellenfele, akit Szurkov tett taccsra az elődöntőben. Nagyon drukkolunk Máténak, hiszen megmutatta, teljesen érett és felkészült egy világbajnoki éremre, és az olimpiai kvótát is bőven megérdemli. Kár, hogy ebben a sportágban az oroszoknak még mindig akkora tekintélyük van, hogy kiélezett helyzetben mindig ők a kedvezettek, de tekintettel arra, hogy a világszövetség elnöke szerb, majd egyszer megélhetjük az is, hogy ez fordítva lesz…

A szerbiai versenyzők közül még Kolompár Szebasztián (55 kg) és Aleksa Erski (72 kg) lépett szőnyegre, de Szebasztián még nem érett teljesen egy ilyen világversenyre (a nyolcaddöntőben sima vereséget szenvedett a mongol Erdenétől), Aleksa pedig érzésünk szerint nem éri el s talán nem is fogja elérni ezt a szintet (a selejtezőben technikai tussal kapott ki az örmény Amoyantól).

Ma rajtol Párizs világbajnoka, Nemes Viktor (77 kg) is. Ő vagy az osztrák Wagnerrel, vagy az indiai Gurpreettel kezd, s ha minden a papírforma szerint alakul, akkor a negyeddöntőben lesz számára a legnagyobb kihívás, mert az oroszok kétszeres olimpiai és világbajnoka, négyszeres Európa-bajnoka, Roman Vlaszov következik…

Ami pedig a magyarokat illeti, az elsődleges cél már most megvan, hiszen a fogásnemben van már olimpiai kvóta, sőt két biztos érem is. A csalódást keltő budapesti szereplése után a fiatalabb Lőrincz testvér, Viktor (87 kg) itt kiváló sorsolást kapott, és magabiztosan használta azt ki, mert erőtől duzzadva menetelt a mai döntőig, ahol a 2018-as világbajnoki ezüstérmes, a színes bőrű ukrán Zsan Belenjuk lesz az ellenfele. Viktor a tizenhatoddöntőben a türkmén Ovelekovot győzte le (9:0), a nyolcaddöntőben a kirgiz Aziszbekovot (8:1), a negyeddöntőben a kínai Nat (3:1) verte meg, az elődöntőben pedig jobb formájának köszönhetően az üzbégek nagy medvéjét, Assakalovot múlta felül (1:1), így már biztosan ott lesz Tokióban.

Korpási Bálinttól (72 kg), a 2016-os világbajnoktól is hasonló sikert vártunk, s az elején minden jól indult, hiszen a kirgiz Carev (6:0) után az azeri Szulejmanov is megvolt (6:0), ám akkor az orosz Mancigov következett, aki egy parterre-helyzetből végigdobálta Bálintot, így a magyar „csak” a bronzéremért küzdhetett. Ott viszont már nem bízott semmit sem a véletlenre, s végül technikai tussal verte meg a dél-koreai Lit.

Érdekes, hogy Korpásit sokan kérdezték, miért nem fogyasztott le 67 kg-ra, amely olimpiai szám. Bálint elmondta, hogy a rendes súlya 76 kg, így nagy kockázat lett volna ezt megpróbálni, 77 kg-ban pedig még mindig Lőrincz Tamás az egyeduralkodó. Hogy mennyire jó volt a döntése, azt a tavalyi, budapesti vb 72 kg-os bajnoka, Frank Stäbler esete is bizonyítja, aki lement a kvótát érő súlycsoportba, de a legjobb 16 között úgy megdobálta őt a kubai Ismael Borrero Molina, hogy azt még nézni is rossz volt (11:0!). A germán egyetlen szerencséje, hogy a kubai magabiztosan menetelt el a döntőig, így Stäblernek még van esélye az ötkarikásra, hiszen ma a vigaszágon még kiharcolhatja a bronzmeccset. De hogy nem lesz könnyű dolga, az biztos: vagy az iráni Tab, vagy pedig a román Mihut lesz az ellenfele ezen az úton…

Végezetül még csak annyit, hogy vegyék figyelembe az időeltolódást (Kazahsztánban négy órával előbb járnak), így a délelőtti selejtezők és vigaszágak a mi időnk szerint reggel 7 órakor kezdődnek, az elődöntők 12.45-kor és 13 órakor, a döntőkre pedig 14 órakor kerül sor. A meccseket élőben az UWW honlapján tekinthetik meg.

Világbajnokok, kötöttfogás, 55 kg: Nugzari Curcumia (Grúzia). 63 kg: Sinobu Ota (Japán). 72 kg: Abuiazid Mancigov (Oroszország. 3. Korpási Bálint (Magyarország). 82 kg: Lasa Gobadze (Grúzia).