2024. április 26., péntek

MagyarZó Pistike messéi

Hétfőn kora délután úgy elsötétült az ég, hogy azt sem tudtam, nappal van vagy éjszaka. Atata totál úgy volt vele, hogy aki bújt, aki nem, ideért a sokat emlegetett apokalipszis. Megeredt az eső, süvített a szél, perceken belül pedig már kopogott is a jég. Zörnyű volt!

– Azt olvastam a zinterneten, Tematild, hogy több mint százzal fújt a szél! Néhol fákat döntött ki, meg tetőket bontott meg – mesélé az öreg az éppen hazaért amamának.

– Nekem aztán semmit ne magyarázz, Tegyula – mondá duzzogva az öreglány, és kiönté a cipőjéből a vizet. – Biciklivel jöttem haza a munkából, és félúton elkapott a vihar. Úgy esett, hogy szinte szemlátomást emelkedett a víz az utakon, a szél pedig vitt magával mindent, ami útjába került.

– Képzelje el, zomzédasszony, milyen lehet az, amikor háromszázzal fúj – mondá az éppen betoppanó Zacsek –, mint a tájfunok, a tornádók és a Katrina, Wilma, Sandy vagy Rita névre hallgató trópusi hurrikánok!

– Eszem ágában sincs ilyenekről képzelődni! – méltatlankoda amama.

– Száz szerencse, hogy nem tartott soká – jegyzé meg a fater.

– Nézőpont kérdése – zsörtölőde az öreglány a haját törölgetve –, neked a négy fal közt lehet, hogy nem tartott soká, nekem ennyi untig elég volt!

Mielőtt azonban komolyabban is összeszólalkoztak volna, a Zacsek elmesélt egy röpke kocsmai párbeszédet.

Egy vagány suhanc odamegy a söntésnél italozó aggastyánhoz, és megkérdi tőle:

– Pista bátyám, tudja-e, miért adnak a hurrikánoknak általában női nevet?

– Hogyne tudnám, öcsém! Azért, mert érkezésekor mind heves és nedves, távozásakor pedig viszi a házat és az autót!

No de a hoppon maradt férjre emlékeztettek a héten a zerb kosarazók is, akiket még a világbajnokság előtt minden hazai elemző és szakértő világbajnoknak kiáltott ki, végül pedig a legjobb négy közé sem jutottak be.

– Bevallom – kuncoga a fater –, rettentően szórakoztatónak találom ezt a több hetes médiahisztériát a kosárlabda-válogatott körül: Naaaagyon erősek vagyunk! – írta az egyik lap.

– Ja – bólogata a Zacsek. – Ez addig tartott, amíg Angola, a Fülöp-szigetek és Puerto Rico voltak az ellenfél, ám aztán jöttek a spanyolok és az argentinok – és a kijózanodás. Aranyra számítottak, végül semmilyen érem sem lett.

– Így van! – erősíté meg a fater. – Még kicsit durciztak is, hogy miért vannak a világbajnokságon ilyen gyenge válogatottak. Most már tudjuk miért: hát azért, hogy valakit le is győzzön ez az álomcsapat!

– No de a focisták sem igazolták a hozzájuk fűzött reményeket – állapítá meg a Zacsek. – Ott is meg volt a nagy duma, aztán pedig a Cristiano Ronaldo vezette portugálok négyet rúgtak be nekik.

– Az a baj, hogy mindenki ezekről a csalódásokról beszél – szóla közbe amama –, ahelyett hogy az Európa-bajnok röplabdás lányokat ünnepelné!

– És a szövetségi kapitányukat, Zoran Terzićet, aki 17 év alatt 18 érmet nyert a lányokkal – mondá elismerően atata.

Egyetértve a zősökkel, a Zacsek elmesélt egy viccet.

A pap kimegy a labdarúgó-mérkőzésre. Észreveszi a helyi csapat edzője, a szünetben odamegy hozzá, és viccelődve megkérdi tőle.

– Atyám, ugye, nem bűn, hogy vasárnap focizunk?

– Hát, fiam, ahogyan játszotok, bűn bármely napon fociznotok.

A sok sportközvetítés mellett a múlt hétvégén a rózsaszín televízióban kezdetét vette a Zadruga nevezetű bentlakásos valóságshow harmadik ciklusa, sok-sok intelligensnél intelligensebb résztvevővel.

– Három percig néztem csatornaválogatás közben – mondá a fater –, tovább nem bírtam ezt a fényűző giccsparádét! Amelynek sugárzása a tévétulajdonosnak óránként 6–10 ezer eurójába kerül. Számolják ki tíz hónap alatt az mennyi pénz! Képzelem, mennyit keres vele!

– Amióta ez megy, nálunk csend van – jegyzé meg a Zacsek –, a zanyósom nem lát, nem hall, csak a zadrugásokat nézi, és sóhajtozik közben, hogy milyen szép az a villa és környéke Šimanovcin, még beszélő fa is van.

– Az semmi! – mondá amama. – Olvastam a lapokban, hogy az idei szezonra még egy humanoid robotot is kreáltak, aki a Leposava névre hallgat, és úgyszintén részese a produkciónak.

– Akkor nevetnék nagyot, ha végül a Leposava nyerné meg a show-t! – kuncoga a Zacsek.

– Azt mondta a tévétulajdonos, hogy ő maga készítette hatvan nap alatt egy csapat fiatal tudós segítségével – magyaráza amama –, egy olyan robotról van szó, „aki beszél, tanul, igazi mesterséges intelligencia”.

– Nahát! – csodálkoza atata. – Nem is tudtam, hogy errefelé ilyen tehetségek élnek! Ezek szerint a zadrugásoknak ripsz-ropsz sikerült az, ami a világ vezető IT-szakembereinek euró-milliárdokból évek alatt nem jött össze: egy általános rendeltetésű mesterséges intelligencia létrehozása.

– Messze van a Leposava ettől – legyinte a Zacsek –, amennyit láttam belőle, csak áll egy helyben, és néha géphangon mond valami balgaságot.

– Pedig Jack Ma kínai milliárdos szerint a mesterséges intelligencia adta lehetőségek hasznosításával a jövőben az embereknek mindössze heti tizenkét órát kellene csak dolgozniuk, és több szabadidejük maradna az élet élvezésére – mondá amama.

– Nem vagyok én annyira biztos abban, hogy az annyira jó lenne – töprenge az öreg. – A nagy semmittevésben, ki tudja, mit fundálna ki az a sok kiváló elme. Bevallom: fenntartásaim vannak! Mert meghiszem azt, hogy fejlődik a mesterséges intelligencia, ám úgy vélem, hogy ezzel egyidőben a természetes intelligencia hanyatlik! Ahogy nemrég olvastam: „A mesterséges intelligencia soha nem fog a természetes hülyeség nyomába érni.”

No de hogy komoly témára terelje a szót, a zomzéd Zacsek megjegyezte, azért az nem semmi, hogy öt éve folyamatosan növekszik a külföldi beruházások összege Zerbiában.

– Csak az utóbbi másfél évben 5,4 milliárd euró érkezett az országba – mondá elismerően. – Nyilván ennek köszönhető, hogy csökkent a munkanélküliség.

– Egy kicsit ennek is, meg egy kicsit annak is, hogy sokan elmennek – jegyzé meg amama.

– Jó a külföldi beruházás, zomzéd, de még jobb lenne a hazai – töprenge a fater –, mert félő, hogy ezzel a tendenciával Zerbia a napszámosok országa lesz.

– Meg a külföldi tőke mindig bizonytalan – magyaráza amama, mintha közgazdasági szakértő lenne –, ha valahol jobb feltételeket szimatol meg, azonnal szedi a sátorfáját.

– Azt kellene elérni, hogy a hazai vállalkozók is ugyanazokat a feltételeket és kedvezményeket élvezzék, mint a külföldiek – állapítá meg az öreg.

– Arról nem is beszélve – melegede bele amama –, hogy az államvezetőkkel nagy médiacsinnadratta közepette aláírt szerződések ellenére a külföldi beruházókat is olykor meg kellene regulázni! Nemrég a munkaügyi felügyelőség az ausztriai Strabagban 42, a török Taşyapiban pedig 53 feketén alkalmazott munkásra „bukkant”!

– Látják, nem kell tartani a külföldi tőkétől, a messziről érkezett beruházók is gyorsan alkalmazkodnak az itteni üzletelési módszerekhez – mondá a Zacsek, és elmeséle egy viccet.

Két munkás beszélget.

– Tegnap végre bementem a főnökhöz, és nagyon határozottan fizetésemelést kértem.

– És hogy sikerült megegyezni?

– Kompromisszumos megoldás született.

– Mégpedig?

– A fizetésem nem emelkedik, én meg cserében maradhatok.

Pistike, intelligenciájába beruházó, viharvert zurkoló