2024. április 26., péntek

Ez krimi!

Fotókiállítás, nyomozós kalandjáték, Paskó atya és helytörténészek a könyvtárban

A szeptember 6-tól 15-ig tartó Topolyai Napok rendezvénysorozat keretében a Juhász Erzsébet Könyvtár színes programokkal várta az érdeklődőket, gyerekeket, fiatalokat és felnőtteket egyaránt.

Mi fán terem a szakács? Paskó Csaba telt házas előadása gyerekeknek a topolyai könyvtárban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Mi fán terem a szakács? Paskó Csaba telt házas előadása gyerekeknek a topolyai könyvtárban (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A könyvtár igazgatónője, Náray Éva elmondta, hogy mióta először megrendezésre kerültek a Topolyai Napok, a könyvtár azóta szervez városnapi programokat.

– A Topolya a részletekben lakozik című fotókiállításunkkal nyitjuk meg az eseményt, amely igen népszerű sőt igazi sikertörténetnek mondhatnám, hiszen évről évre egyre több a jelentkező, jobb minőségű fotókkal pályáznak, valamint nemcsak topolyai és a környező településbeli, hanem külföldi pályázók is vannak. Tizenegy év alatt a beküldött képek jelentős gyűjteményt eredményeztek, melyek tökéletesen bemutatják Topolyát.

Idén a gyermekeknek szóló Mi fán terem? című rendezvénysorozatunk vendége Paskó atya volt. Ő volt a Mi fán terem a szakács? vendége. A program sikeresnek bizonyult, hiszen telt házas lett, a gyerekek nagyon jól érezték magukat, ahogyan a felnőttek is – a végén az kerekedett ki, hogy jó, hogy ha a szülők bevonják a gyermekeiket a konyhai foglalkozásokba.

A középiskolások Ez krimi! című játékon vehettek részt. A játékra csak két napig lehetett jelentkezni, hamar beteltek a helyek. Mindhárom topolyai középiskolából érkeztek csapatok, nyolc csoport versenyzett, melyek ötfősek voltak. A játékot Vajdaságból származó, Szegeden tanuló egyetemisták vezették.

Kedden este az érdeklődők a topolyai helytörténészek előadásán vehettek részt, melyet Cservenák Pál, Pastyik László és Tomik Nimród vezetett. Az előadáson a Topolyán egykoron élt neves személyekről esett szó – ez egy új rendezvény, melynek szeretném, ha folytatása lenne! – nyilatkozta a könyvtár igazgatónője.

A középiskolások számára szervezett játék végén Körmőczy Norbert, a szegedi Juhász Gyula Pedagógiai Kar, Képalkotás szakának hallgatója elmondta, hogy minden évben szervez a kollégisták számára ismerkedés céljából csoportjátékokat, ugyanolyan formában, mint ahogyan az Ez krimi! is zajlott.

– A játék az én ötletem volt, de a szobatársammal, Annus Szabolccsal együtt dolgoztuk ki a részleteket: ő írta a történetet, én pedig a feladatokat készítettem. Topolyára azért jöttünk el, mert az egyik szegedi kollégista eljuttatta a játék hírét egy topolyai könyvtárosnak, akinek megtetszett a játék ötlete, majd meghívást kaptunk. A játékosok nyomozók szerepébe bújnak, akik minden egyes állomásnál apró információmorzsákat kapnak a gyilkosság megoldásához – mondta Körmőczy.

A játékban kisegítőként Nagy Emese, Bednárik Prokec Zita, Orcsik Anasztázia, Kádár Krisztina, Major Evelin és Turi Orsolya működött közre.