2024. április 26., péntek

Jóváhagyta a kormány a minimálbér új összegét

Az életszínvonal növekedését várja a kabinet az évtized legnagyobb bérkorrekciójától

A bejelentésekkel összhangban mai ülésén a minimálbér január elsején esedékes növeléséről hozott döntést a szerb kormány. A határozat értelmében az eddigi 155,3 dinár helyett 2020 januárjától 172,54 dinárt tesz majd ki a minimális órabér, ezzel összhangban a havi minimálbér az eddigi 27 022 dinár helyett átlagban 30 022 dinárt tesz majd ki, ha egy hónapban 22 munkanap van, eléri a 32 092 dinárt.

A mai kormányülésen eldőlt; januártól 172,54 dinárnál nem lehet kisebb az órabér (Fotó: Beta)

A mai kormányülésen eldőlt; januártól 172,54 dinárnál nem lehet kisebb az órabér (Fotó: Beta)

A kormány egyébként január 1-jétől nemcsak a minimálbért emeli, hanem a járandóság adómentes részét is, vagyis amíg eddig 15 300 dinárra nem számoltak fel adót, most 16 300 dinár alatt nem terhelik a munkáltatókat adóval. A nyugdíj-biztosítási alap számára felszámolt 0,5 százalékos járulékot is megszüntetik. Az államvezetőség arra számít, hogy ezekkel a könnyítésekkel 13,1 milliárd dináros (111 millió euró) kötelezettség alól tehermentesítik a gazdaságot.

Korábban a szakszervezetek és a munkáltatók is elégedetlenségüknek adtak hangot a minimálbér tervezett növelése kapcsán. A szakszervezetek arra mutattak rá, hogy korábban olyan ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a minimálbéreket összehangolják majd a minimális fogyasztói kosár értékével, így 24 százalékos emelésre számítottak. A munkaadók ugyanakkor túl magasnak ítélték ezt az emelést, végül azonban mégis elfogadták, mert a kormány más engedményeket adott a számukra.

A kormány mai döntése értelmében Bojana Stanić, a foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium államtitkára kijelentette, a 11,1 százalékos növelés a legmagasabb növelésnek számít az elmúlt évtizedben. Arra emlékeztetett, hogy azok a munkáltatók, akik a jövő évre viszik át az idei járandóság kifizetését, januártól már úgyszintén az új munkaórabért kell, hogy figyelembe vegyék, függetlenül attól, hogy előző évi fizetésről van szó. A téma kapcsán Stanić sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a hazai vállalatok nem kivételként, hanem szabályként kezelik a minimálbér kifizetésének lehetőségét, s többen élnek vele, mint az indokolt lenne.