2024. április 26., péntek

Médiaműveltséggel a fejlődés útján

Szerbia szorosabbra fonná az együttműködést az UNESCO-val

Szerbiában a kultúrára a jövőben is a fejlődés egyik alapvető mozgatórugójaként tekintenek a döntéshozók, emelte ki Ana Brnabić miniszterelnök az Audrey Azoulay-val, az UNESCO főigazgatójával való találkozót követően, majd arról biztosította vendégét, hogy Szerbia folytatja a szoros együttműködést az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével. Brnabić szavai szerint Azoulay büszke lehet magára mindazért, amit kinevezését követően az UNESCO a korábbiakhoz képest kifejezettebb jelenlétének az érdekében tett.

Ivica Dačić és Audrey Azoulay megnyitották a nemzetközi konzultációs tanácskozást, amelynek témája a médiaműveltség volt (Fotó: Beta)

Ivica Dačić és Audrey Azoulay megnyitották a nemzetközi konzultációs tanácskozást, amelynek témája a médiaműveltség volt (Fotó: Beta)

A találkozót követően Azoulay a sajtó képviselőinek arról beszélt, hogy főigazgatói mandátumának ideje alatt külön odafigyel a mesterséges intelligencia megfelelő használatára a különböző tudományos ágazatokban, valamint az oktatásban. Emellett a nemi esélyegyenlőség elvének erősítését tartja fontosnak az oktatásban.

Az UNESCO főigazgatójával Aleksandar Vučić köztársasági elnök is találkozott. Az államfő elsősorban a koszovói szerb kulturális és egyházi örökségről beszélgetett az ENSZ tisztségviselőjével, kiemelvén, hogy utóbbiak az egész világ örökségét jelképezik. Szerbia nagyra értékeli az UNESCO-nak a koszovói szerb örökség megőrzésére irányuló tevékenységét, tette hozzá Vučić, majd az UNESCO oktatási programjaira tért ki, mondván, hogy ezek különösen meghatározóak. A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Vučić és Azoulay egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy meg kell akadályozni a korszerű technológiáknak a fiatalok oktatására gyakorolt, esetenként negatív hatását.

Később a mai nap folyamán Ivica Dačić kormányfő-helyettes és Audrey Azoulay megnyitották a nemzetközi konzultációs tanácskozást, amelynek témája a médiaműveltség volt. A szerb kormány sajtóirodájának közleménye szerint Dačić alkalmi beszédében megállapította, hogy ha a polgároknak nem sikerül alkalmazkodniuk a modern világ vívmányaihoz és kihívásaihoz, továbbá nem sikerül megfelelő szintű médiaműveltséget, illetve média-írástudást elérniük, akkor nem tudnak hozzájárulni a társadalom fejlődéséhez.

A kormányfő-helyettes a folytatásban az UNESCO tevékenységét méltatta, kiemelvén, hogy külön támogatja a szervezet Afrikára, a nemi esélyegyenlőségre, továbbá a fiatalokra és az oktatásra irányuló aktivitását. Dačić reméli, hogy Azoulay belgrádi látogatása hozzájárul a Szerbia és a szervezet közötti együttműködés szorosabbra fonásához, már csak azért is, mert Szerbia számos területen hozzá tud járulni az UNESCO célkitűzéseinek a megvalósításához.