2024. április 26., péntek

Segítség az Otthonnak

Bútorcserére és lift kiépítésére kapott ígéretet a bácskossuthfalvi szociális intézet – Új konyha is épül

Az Otthon Értelmi Fogyatékosokat Gondozó Intézetben Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter tett tegnap látogatást, aki Pásztor Istvánnak, a tartományi parlament elnökének meghívására érkezett Bácskossuthfalvára.

Pásztor István, Kislinder Gábor és Zoran Đorđević az intézetigazgató, Majláth Béla beszámolóját hallgatja (Ótos András felvétele)

Pásztor István, Kislinder Gábor és Zoran Đorđević az intézetigazgató, Majláth Béla beszámolóját hallgatja (Ótos András felvétele)

A miniszter meggyőződött az Otthonban folyó munka jelentőségéről, a munkafeltételekről, illetve a szükségletekről.

– A minisztérium biztosan nyitott, és meggyőződésem, hogy a tartományi szervek is „megmozdulnak” annak érdekében, hogy az előttünk álló hónapokban megoldás szülessen az Otthon néhány szükségletére. Természetesen szem előtt tartjuk, hogy az intézet épületei jelentős változások előtt állnak, vagyis teljes felújításon esnek keresztül. Jelenleg is épül az Otthon új konyhája, ami ellátja majd valamennyi itt élő igényét, és megkönnyíti a dolgozók napi munkáját. A 300 férőhelyes Otthon szolgáltatásait ebben a pillanatban 295-en veszik igénybe, és mint ahogy a legtöbb ilyen szervezeti egységben, elmondhatjuk, hogy elsősorban munkaerőhiánnyal küzdenek – nyilatkozta a miniszter, aki elárulta, hogy jelenleg is zajlik a szociális központok és intézmények strukturális állapotfelmérése az országban. A következő évben ez alapján újra lesznek szervezve.

Pásztor István, a tartományi parlament elnöke köszönetet mondott Đorđević miniszternek, hogy eleget tett a meghívásnak.

– Nagyon tartalmas beszélgetést folytattunk, ami messze túl mutatott a megfogalmazott konkrét igényeken, és az itt folyó munkát nehezítő szakmai kérdéseken. Ismételten elismerésemet fejezem ki az Otthon dolgozóinak, hiszen nem egyszerű az intézmény falai között napi szinten elvégezni a feladatokat, szakmailag helyt állni, és elkötelezett emberként eleget tenni ennek a rendkívül emberpróbáló hivatásnak. Ezért is úgy gondolom, hogy az Otthonnak, és a hozzá hasonló intézményeknek kitüntetett társadalmi figyelmet kell élvezniük, és kiemelkedő anyagi juttatást. Ma ígéretet kaptunk az Otthon bútorzata egy részének felújítására, illetve amikor a műszaki feltételek adottak lesznek, akkor megkezdődhet egy lift megépítése – nyilatkozta a tárgyalást követően Pásztor.

Majláth Béla, az Otthon igazgatója örömét fejezte ki, hogy a döntéshozók személyesen ellátogattak Bácskossuthfalvára, és nyitottak a további együttműködésére.

– Amikor az intézetünk nevében beszélek, akkor a 115 dolgozót és a közel 300 gondozottját is képviselem. Igyekeztünk a rövid ízelítőnkben vendégeinkkel megismertetni az itt dolgozók kihívásait, és azt, hogy miképpen tudjuk a gondozottjaink életkörülményeit – a testi és értelmi fogyatékosságuk ellenére – lassan feljavítani, emberhez méltó, 21. századi életkörülményeket teremtve komfort szempontjából, illetve az informatikai és más civilizációs vívmányokkal gazdagítva. Ehhez megvan a jó szándék és az erő is az illetékesek részéről – értékelte az igazgató a miniszteri látogatást.

Zoran Đorđević és küldöttsége Majláth Béla intézményigazgatóval, Pásztor Istvánnal, Kislinder Gábor Községi elnökkel, illetve Fazekas Róberttel, a bácskossuthfalvi helyi közösség alelnökével egyórás megbeszélést folytatott, majd sétát tettek az intézet falai között.