2024. április 26., péntek

Kikötő épül a Bégán

Megkezdték a nagybecskereki Sárga hídnál a nád kivágását és a folyó iszaptalanítását
Kónya-Kovács Otília felvétele

Kónya-Kovács Otília felvétele

Románia és Szerbia közötti határokon átívelő projektum részét képezi a nemrégen Nagybecskereken megkezdett nagy méretű munka megvalósítása, ugyanis egy kikötő építését tervezik. A munkálatok a Béga folyó két helyszínén zajlanak, ugyanis az ún. Sárga híd és a Berberszki lakótelep gyalogos hídja között megkezdték a nád kivágását, illetve a folyó iszaptalanítását. A muzslyai hídnál pedig a már előre elkészített területre, a folyó jobb oldalán kialakított helyre hordják szét az iszapot. Ezzel két munkát is elvégeznek, hiszen a kikötőnek is elkészül a terep, és egyben a muzslyai folyópartot is rendezik, amely megközelíthetetlen volt.

A helyszín előkészítése és a kikötő építése 600 ezer euróba kerül, és a Béga – A navigációs infrastruktúra revitalizálása projektum részét képezi, amely 14 millió euró értékű. A szerbiai részen mintegy 32 kilométernyi folyószakaszt tisztítanak ki, a romániai határtól a bégafői, illetve szerbittabéi hidrotechnikai vezetékig. Emellett a projektum részét képezi egy kétsávos többfunkciós út kiépítése, ide értve a kerékpárutat is a határig, valamint több munkagép megvásárlását is betervezték.

A munkálatokat a tervek szerint 2021-ig végzik el, aminek eredménye lesz az is, hogy a beindulhat a Bégán a folyami turizmus, hiszen a kikötőben több, kisebb turistahajót is működtetni lehet, amelyekkel be lehet járni a környék adottságait.