2024. április 26., péntek

Hétvégén szüreti napok

Bácsfeketehegyen szombaton a 48. Szüreti Napok számos érdekességgel várja a vendégeket. Sárközi István főszervező arról számolt be lapunknak, hogy két rendezvény is társult a szüreti napokhoz az évek során.

– A falunap mellett a szüreti napok a település legnagyobb rendezvénye, amire különösen büszkék vagyunk. Egy több évtizedes hagyományról van szó, ha a szüreti napokról beszélünk. A rendezvényhez két évtizede kapcsolódik a Bácsfeketehegyi Szőlész és Borász Találkozó, valamint 10 éve a Kun Hagyományőrző Találkozó. Mindig próbálunk valami újat is belevinni – mondta el Sárközi, majd arról is szólt, hogy most is változatos programmal várják a vendégeket.

– Hagyományosnak tekinthető a szüreti felvonulás élő népzenével Bácsfeketehegy utcáin. A szórványból érkező tánccsoportok találkozója mellett az idén a falura és a községre fogunk összpontosítani. Hosszú évek után most tudunk ismét kishegyesi néptáncosokat vendégül látni Bácsfeketehegyen. Ez a községen belüli csapatépítés jó kezdete. A kishegyesi mellett vendégszerepelni fog a törökkanizsai néptáncegyüttes is. Újdonság lesz, hogy a feltörekvő szabadkai Duhaj banda is részt vesz a szüreti napokon. Ők a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vonós zenekara. A felvonuláson fel fognak lépni a bácsfeketehegyi tamburások is. Évről évre megszervezzük a birkapaprikás-főző versenyt, ami iránt nagy az érdeklődés. Fekete Andor a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének munkatársa, és annak bevonásával szervezzük meg szőlészek és a borászok évértékelőjét. Ennek szeretnénk egy új, fiatalos lendületet adni, hiszen sokan közülük részt vesznek a Prosperitati-pályázaton. Épp ezért erre is oda kell figyelnünk. Egy kellemes színfoltja a napnak a promóciós birkapaprikás, ez iránt is nagy az érdeklődés. Ehhez fog kapcsolódni egy ingyenes must-, bor- és szőlőkóstoló. A kun hagyományőrző résznél meg kell említeni, hogy íjászbemutató és kun játékok lesznek, valamint íjászverseny gyerekeknek. Ezt a Bácsér Szabad Íjjász Egyesület szervezésében tartjuk meg, és az idén jurtaállítást is bevettünk a programba. A szombati nap végén az idelátogatóknak egy népzenei koncerttel kedveskedünk, amelyen Török Noémi és a Duhaj banda fog fellépni – számolt be a főszervező.

A rendezvény délelőtt 9 órakor szüreti felvonulással kezdődik. A felvonulás megáll a piacnál, Lódi Gáspárnál, a kerekes kútnál, Koncz Dezsőnél és a nyári színpadnál. Ugyancsak 9 órakor kezdődik a birkapaprikás-főző verseny, amire a nyári színpadnál kerül sor. Benevezni szeptember 11-éig lehet a 060/131-69-91-es telefonszámon. Ezen a helyszínen 9 órától íjászbemutató, jurtaállítás és kunjáték-bemutató is várja az érdeklődőket. A szőlészek és borászok évértékelőjére 11 órakor fog sor kerülni a Kultúrotthonban. 13 órától promóciós birkapaprikást lehet vásárolni a nyári színpadnál, 250 dináros adagonkénti áron. Este 19 órakor népzenei koncertre kerül sor a Kultúrotthonban. A szüreti napok vasárnap istentisztelettel zárul, amely 9 óra 30 perckor kezdődik a református templomban.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, Kishegyes község önkormányzata és a bácsfeketehegyi helyi közösség támogatja. A rendezvény szervezői a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a református egyházközösség, a Zöld Dombok Civil Szervezet, a Bácsfeketehegyi Gazdakör és a Karatepe Kun Hagyományőrző Egyesület. Az esemény társszervezője a Vajdasági Magyar Szövetség.