2024. április 26., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Válogatottkudarc után gyógyír lehet az NB I.

A 6. forduló kérdése, hogy hibátlan marad-e a Fehérvár csapata

Bár előzetesen nagyon reménykedtünk, abszolút sikertelen másfél hetet zárt a magyar labdarúgó-válogatott. Az, hogy a montenegrói felkészülési mérkőzésen kísérletezni fog a kapitány, elfogadható volt – amióta Marco Rossi átvette a csapatot, csak tétmérkőzésen lépett pályára –, így az eredménynek sem volt komoly jelentősége. Illetve annyi feltétlenül, hogy Rossi is láthatott néhány új embert a közös edzéseken kívül versenyhelyzetben, és megállapíthatta, vannak kihagyhatatlan játékosai, akikre szükség van a koncepció megvalósításához.

A két mérkőzés előtt Gulácsi Péter nyilatkozta azt, reméli, a szlovákok kellőképpen elfáradnak, mire Budapestre érkeznek. Nos, hogy erőnléttel hogy álltak, nem tudni, de az biztos, a lelküknek nem tett jót a hazai, Nagyszombatban elért 0:4-es KO a horvátok ellen. De a súlyos vereség ellenkező hatást is kiválthatott: a budapesti ütközet sorsdöntőnek hatott a továbbjutás tekintetében.

A magyarokat fűthette egyrészt a visszavágás vágya (márciusban kikaptak Szlovákiában 2:0-ra), megnyugtathatta őket, hogy otthon eddig minden meccset hoztak (a horvátokat és a walesieket is legyőzték), ráadásul Horvátország azerbajdzsáni döntetlenje nagy lehetőséget villantott fel egy esetleges győzelemmel.

A csapat azonban hiába kezdett jól, fél óra után elfáradt a letámadásos rendszerben, Szlovákia pedig egy lesgyanús góllal vezetést szerzett. Ugyan a szünet után Szoboszlai Dominik egyenlített egy gyönyörű szabadrúgással, a vendégek gyorsan válaszoltak, és miután az utolsó 20 percben már uralták a játékot, végül 2:1-es győzelemmel távoztak. „Sajnos éppen azt a két mérkőzést veszítettük el, amelyek megnyerésére leginkább számítottunk. De nem szabad feladni továbbjutási reményeinket, továbbra is hinnünk kell abban a munkában, amit elvégeztünk” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Ilyen kudarc után a hétvégén már ismét a klubmunkára és az OTP Bank Ligára kell koncentrálni. Bármilyen furcsa, a tabellán elfoglalt helyezéseket tekintve a Mezőkövesd kisvárdai mérkőzése számít abszolút rangadónak. Ráadásul úgy, hogy mindketten vereséggel zárták az 5. fordulót: az addig hibátlan, második helyezett borsodiak hazai pályán kaptak ki 2:0-ra a Pakstól, míg a Kisvárda Székesfehérváron szaladt bele egy 3:0-s vereségbe.

Kuttor Attila együttese nem tétlenkedett a válogatottszünetben sem, a másodosztályú Dorog elleni felkészülési mérkőzést 5:0-ra megnyerte. Annyi változás történt a keretben, hogy Dragoner Filip és Tóth Máté a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémiához igazolt kölcsönbe.

Az egyetlen hibátlan csapat, a Fehérvár a Honvéd vendége lesz az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, nagy kérdés, a kispestiek tudtak-e valamit újítani, az eddigi egy győzelem, négy vereség ugyanis nem a legfényesebb mérleg. Ráadásul kidőlt Davide Lanzafame is, akit porcsérülés miatt hétfőn egy olasz specialista megoperált. A csatár várhatóan két hét múlva kezdheti el az edzéseket.

A Ferencváros Pakson lép pályára, ahol legutóbb 2017. április 12-én szenvedett vereséget, azóta viszont hat egymás elleni meccsen is veretlen maradt: háromszor nyert, háromszor döntetlent játszott.

A 6. forduló programja

Szeptember 14., szombat:

Újpest–Debrecen (17 óra), Honvéd–Fehérvár (17 óra), Kisvárda–Mezőkövesd (17 óra), Diósgyőr–ZTE (17 óra), Puskás Akadémia–Kaposvár (17 óra), Paks–Ferencváros (19.30).