2024. április 26., péntek

Híd a versek és a gyerekek között

A magyarországi Eszter-lánc mesezenekar elvarázsolta a zentai közönséget

A zentai városnapi rendezvénysorozat szervezői ezúttal is gondoltak a gyerekekre, így amellett, hogy sokszínű kézműves-foglalkozások várták őket, a legkisebbeket szombaton délután a budapesti Eszter-lánc mesezenekar is szórakoztatta.

A gyermekek kitörő örömmel fogadták az Eszter-lánc zenekar koncertjét (Herédi Krisztián felvétele)

A gyermekek kitörő örömmel fogadták az Eszter-lánc zenekar koncertjét (Herédi Krisztián felvétele)

A koncertet eredetileg szabadtérre tervezték, ám mivel többször is eleredt az eső, a sportcsarnokban tartották meg, és igazán kiváló hangulatúra sikerült. Kárász Esztert, a zenekar énekesét, vezetőjét a gyerekek azonnal a szívükbe zárták, táncoltak, énekeltek vele, és mosolyuk azt bizonyította, kiválóan szórakoznak. A zenekarvezetővel a koncert után beszélgettünk.

A gyerekek nagyon jól érezték magukat a körötökben. Mindig ilyen gördülékenyen megy az egymásra hangolódás?

– Szerintem ez csodálatos koncert volt, mindig nagy izgalom nekünk, amikor elhagyjuk a magyar határt, hiszen itt egészen más energiák vannak, valahogy másként fogadnak bennünket a gyerekek. Az első pillanattól kezdve lelkes volt a közönség, a csöppségeket azonnal játékra lehetett fogni, sok ötletük volt, és én nagyon szeretem, ha egy koncert interaktív. Egyébként igen, általában könnyen egymásra hangolódunk velük, most is jókat játszottunk, kiválóan együttműködtünk.

Kintre tervezték a koncertet, végül az eső miatt a sportcsarnokban volt. Ilyenkor nehéz az átállás?

– Nekem könnyen megy az alkalmazkodás, szeretem a spontán szituációkat. Bohócdoktorként is dolgozom, 18 éve járok kórházakba a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvánnyal bohócként, és ott megtanultam, hogy mindig az a helyzet a legjobb, ami adódik. Ha egyszer bent kell lenni, akkor annak örülünk, ott könnyebb megfogni a figyelmüket, úgyhogy szerintem a legjobbat hoztuk ki a gyors bevonulásból. Nagyon szeretem a szabadtéri koncerteket, és picit talán fáj a szívem érte, de ez a zentai így volt jó, így kellett lennie, a sors jobban tudja, hogy éppen hol kell muzsikálni.

Mennyit koncerteztek a határon túl?

– Sokfelé járunk, egészen Amerikáig is eljutottunk, az ott élő magyaroknak is játszottunk három éve, voltunk már Oslóban, Londonban, Barcelonában, most itt, tavaly erdélyi turnén, ami szintén felejthetetlen élmény volt. Ezek mindig nagyon különleges helyzetek. Budapesten, ahol legtöbbet játszunk, magától értetődő a gyerekeknek, hogy mindennap van egy csomó koncert, ami közül lehet válogatni, ilyen helyeken pedig azt érezzük, hogy nagyon értékelik a jelenlétünket, ezért mi nagyon szeretünk jönni. A Vajdaságban nagyon régen voltam, ifjú koromban versmondó tábort tartottam Horgoson, és arról csodálatos emlékeim maradtak meg, ezenkívül egyszer koncerteztünk is a Vajdaságban, de az már legalább hat éve volt, úgyhogy most nagy örömmel jöttünk.

Mióta létezik az Eszter-lánc mesezenekar?

– Most leszünk nyolcévesek, és most készül a harmadik lemezünk, úgyhogy a CD-készítés izgalmából érkeztünk ide. Rengeteg új dalt hoztunk magunkkal, amelyek már ezen a harmadik CD-n szerepelnek majd, amely karácsonyra jelenik meg.

Hányan alkotjátok az együttest?

– Változó, mert mindig igyekszünk megtalálni azt a formációt, amely a legideálisabb a helyzetnek. Most a trió formációt hoztuk el Zentára, a CD-n pedig öten játszunk.

Milyen témákat dolgoztok fel? Saját számokat írtok, vagy átdolgozásokat készítetek?

– Az első két lemezen kortárs költők verseit zenésítettük meg, hiszen fontosnak tartjuk eljuttatni a gyerekekhez a költészetet. Csodálatos kortárs költőink vannak, és a megzenésítésekkel le lehet rövidíteni azt az utat, amely a vers megírásától a közönségig vezet. Volt már olyan is, hogy kértem Lackfi Jánost, írjon verset az Eszter-láncról, mert elég sok versét énekeljük, és ő is sokszor látott minket, ismer bennünket, jó barátunk. Egy alkalommal felhívott a vonaton ülve, bediktálta a verset a telefonba, este megzenésítettük, másnap már játszottuk a gyerekeknek, hát ilyen is volt. Ennél rövidebb út a költőtől a közönségig nincs, és nekünk nagy ajándék, hogy vivői lehetünk ezeknek a verseknek. A harmadik lemezünk kísérleti jellegű, mert nagyon érdekelt bennünket, hogy meg tudjuk-e saját kútfőből írni azokat a témákat, amelyek izgatnak bennünket, úgyhogy Bata István, a gitárosunk és jómagam írtunk szövegeket. Már nagyon sok kortársköltő-zenénk van. Ezen a zentai koncerten sok Varró Dániel-, Szabó T. Anna-, Lackfi János-verset játszottunk, emellett olyan költőkét is, akik kevésbé ismertek, valamint egy csomó saját megzenésített szöveget, amelyek majd az új CD-n lesznek hallhatóak.