2024. április 26., péntek

Zarándokok Kishegyesen

Több mint negyed évszázada Kishegyesen pihennek meg a Doroszlóra igyekvő Tisza menti zarándokok

Tisza menti zarándokok egy csoportja hétfő reggel indult haza Kishegyesről Moholra. Doroszlón voltak Kisboldogasszony ünnepén, s a zarándoklat során oda- és visszafelé is Kishegyesen éjszakáztak. Itt ft. Brasnyó Ferenc esperes plébános és a helyi hívek látták vendégül a megfáradt zarándokokat, akik az idén 26. alkalommal tették meg ezt az utat.

A Tisza menti zarándokok és vendéglátóik (Lakatos János felvétele)

A Tisza menti zarándokok és vendéglátóik (Lakatos János felvétele)

A zarándokok Moholról indultak ft. Zélity Mihály bezdáni plébános vezetésével. A plébános elmondta lapunknak, hogy moholi születésű, és így került bele a gyalogos zarándoklatba. Elsőként Danyi László plébános indította útjára a zarándoklatot Doroszlóra, halála után pedig több pap is vezette a zarándokokat. Egy ideig viszont nem találtak senkit sem a hívek, hiszen egy igazán embert próbáló útról van szó, mondta el Zélity plébános. Őt nővérén keresztül keresték meg, aki szintén évek óta részt vesz a zarándoklaton.

– Általában 25-en vesznek részt a zarándoklaton Moholról, Adáról, Péterrévéről és Bezdánból is. Vannak, akik útközben csatlakoznak, szívesen látunk bárkit. Nem számoljuk, ki hány kilométert tett meg, mindenki viszi a saját kis terhét és felajánlja erre az útra. Poros, sáros és fáradtságos út ez, de megyünk tovább – fogalmazott a plébános.

A 90-es évek elején a bácskai zarándokok nem kaptak autóbuszt, hogy eljussanak Doroszlóra. Ekkor a Tisza menti plébánosok összefogtak és Bánátból szereztek buszokat. Ezt követően fogalmazódott meg a gondolat Danyi László moholi plébánosban, hogy gyalog kellene Doroszlóra zarándokolni, számolt be lapunknak Brasnyó Ferenc esperes plébános. Ezzel egy második világháború előtti hagyományt elevenített fel, amikor a zarándokok gyalogosan mentek Doroszlóra a Tisza mentéről. 26 évvel ezelőtt indultak először a zarándokok, és Kishegyesen látták őket vendégül, mert ez van félúton Mohol és Doroszló között. A zarándokokat a kishegyesi hívek fogadták, és barátságok szövődtek, mondta el a plébános, aki reméli, hogy ez a szép hagyomány és jó barátság még sokáig élni fog.