2024. április 26., péntek

Trófeahalmozók triumvirátusa

Az idény kezdetén Roger Federernek 20, Rafael Nadalnak 17, Novak Đokovićnak 14 Grand Slam-titulusa volt, vagyis a svájci megnyugtató előnnyel vezetett, s tekintettel a korukra, a jóslat szerint Rogernek még egy kellett, hogy talán véglegesen eldöntse a legsikeresebb teniszező kérdését. Federer azonban, az első titulus évétől számítva, már hatodszor zárta az idényt nagy serleg nélkül, Nadalnak viszont csak két, Đokovićnak pedig három ilyen éve volt. 2019-ben a spanyol és a szerb két-két trófeát nyert, amivel sokkal szorosabb lett a versenyfutás, és még az is elképzelhető, hogy a következő két-három idényben, ha komolyabb sérülések nem szólnak közbe, mindketten túlszárnyalhatnák a svájci teljesítményét.

Egyelőre kérdéses, Đokovićot mennyire hátráltatja majd sérülése (Fotó: Beta/AP)

Egyelőre kérdéses, Đokovićot mennyire hátráltatja majd sérülése (Fotó: Beta/AP)

Döntő tényező lehetne ebben a kérdésben a fiatalabb korosztály is, amely, mint az idén kiderült, meg tudja szorongatni a nagy hármast, lekörözni azonban még mindig nem. Erről tanúskodik egy másik teniszstatisztika, amelyet tulajdonképpen azért alkalmaznak, hogy a sportág nagyjairól minél többet írjon a világsajtó, hogy a feszültség minél kifejezettebbnek tűnjön, ami csak kedvező hatással lehet a sportág népszerűségére és anyagi hátterének megtartására. Ez az öröklista, amely a három legjelentősebb versenyrang, a GS, az 1000-es és az évzáró mestertornák összesített titulusszáma alapján alakul. New York után e listán holtverseny alakult ki a három híresség között, mindhárman 54 ilyen serleget nyertek. Federernek 20 GS-, 6 évzáró és 28 1000-es titulusa van, Nadalnál e számsor 19, 0, 35, Novaknál pedig 16, 5, 33. Az év végéig még két 1000-es torna van (Sanghaj, Párizs) és a londoni évzáró, valószínű tehát, hogy 2020-at egyikük már előnnyel kezdi, noha az is elképzelhető, hogy a trófeahalmozó triumvirátus tagjai az idén már nem sokat játszanak.

E héten férfitorna nincs, a nők is csak három kisebb ázsiai versenyen játszanak. Nagyszerű alkalom ez viszont a 23 éves Nina Stojanovićnak, aki a múlt héten Csangsában nyert ITF-tornát. A rajt biztató, hisz a szerbiai a nancsangi rajton legyőzte a 2. kiemelt – a ranglistán 55. – kínai Jafan Vangot, 9-et javítva feltört a 125. pozícióra, és ha a következő körben sikeres lesz a 36.-at taposó ausztrál veterán Sam Stosur ellen, az eddigi legjobbját jelentő 121. helyet is túlhaladva és Aleksandra Krunićot is megelőzve a 115. tájára jut.