2024. április 26., péntek
2. Kamarazenei Fesztivál, Újvidék

Harmónia, szépség, fennköltség

A színvonalas fesztiválmegnyitó koncerten (a középen) Gianluca Marcianò és Mario Stefano Pietrodarchi

A színvonalas fesztiválmegnyitó koncerten (a középen) Gianluca Marcianò és Mario Stefano Pietrodarchi

Tavaly szeptemberben rendezték meg első ízben a Kamarazenei Fesztivált Újvidéken, éspedig Ksenija Mijatović Korom, Veronika Antunović jeles művészek és Gianluca Marcianò neves olasz karmester és zongoraművész javaslatára. Ők ugyanis célul tűzték ki a közös zenélés szépségének a népszerűsítését, és azt, hogy bemutatják a fesztivál közönségének a legjobb a kamaraegyütteseket, amelyek tagjai a muzsikálás szépségének nagykövetei.

Az idei, 2. Kamarazenei Fesztiválon a megnyitó koncertet, amelyet a Matica srpska Galéria nagyméretű festmények kiállító termében tartottak meg hétfő este, a szép zenét kedvelő közönség élvezte, valamint Dragana Milošević tartományi művelődési titkár, továbbá Al Akl, Libanon belgrádi nagykövet asszonya. A külföldi magas rangú képviselő azért tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, mert hazájának fia, Haled Muzanar meghívottként művészként zongorán muzsikált. A libanoni zeneszerző, zenei és filmproducer, előadóművész nagy tapsot kapott a kamarazenei fesztivál közönségétől. A szakmabeliek és a zeneértő közönség ugyanis tudja, hogy ő milyen jó filmzenét ír(t). Ő szerezte többek között az After Shave c. film zenéjét, amely 2006-ban a legjobb rövidfilmként Cesar-díjban részesült, a Caramel c. alkotás pedig a legjobb filmzenéért kapott díjat a 2008. évi Cannes-i fesztiválon, majd 2011-ben a Nemzetközi Stockholmi Filmfesztiválon a Where Do We Go Now? c. produkció kapta meg a legjobb zenéért járó díjat.

Haled Muzanar már fiatalon kezdett kísérletezni a különféle zenei műfajokkal: a klasszikus, modern, népzenét és az elektromos zenét művészien ötvözi az argentin tangózenével és az orientális zenével. Édesanyja, aki Mexikóban élt, énekelt és gitározott, átadta neki a dél-amerikai zene iránti szenvedélyes szeretetét. Tehetséges fia egyetemi tanulmányai során Bogos Gelalian amerikai–libanoni zeneszerzőnél úgy sajátította el a zeneszerzés szabályait, hogy minden héten részletesen elemezte J. S. Bach kantátáit. Haled 2017-ben Nadine Labaki Capharnaum (2018. Decca Records) c. filmjében producerként és zeneszerzőként jeleskedett. A film 2018-ban a Cannes-i fesztiválon elnyerte a zsűri díját.

A Kamarazenei Fesztivál kétórás koncertje szinte elröppent. Haled Muzanaron kívül ugyanis olyan neves zenészek léptek fel, mint az olaszországi Mario Stefano Pietrodarchi, aki a leírhatatlan beleéléssel muzsikált a bandoneonon (harmonika), Marcianò pedig a vezénylés és a zongorajáték szépségét népszerűsítette. A fesztivál szervezője, a szerbiai Fesztiváli Vonós Kvartett – tagjai: Vladimir Ćuković és Bojan Glušica (hegedű), Marko Miletić (cselló) és Milan Milanov (nagybőgő) – pedig együtt zenélt velük. Ennio Morricone (Playing Morricone, Malena, Ill Pianista sull’Oceana, Amapola), majd némi lélegzetvétel után Nino Rota (Medley, La dolce vita, Amarcord), Giuseppe Sangeniti (Giulietta Spider, Giulia), Luis Bacalov (Il Postino), Nicola Piovani (La vita è bella), Astor Piazzolla (Sur) szerzeményei, valamint a Haled Muzanar szerezte Capharnaum c. művének csodaszép dallama csendült fel. Váltakoztak a műfajok, a ritmus, a hangulat.

A fesztivál első napja pedig olyan volt, mint ahogy a jelenlevő tartományi művelődési titkár asszony jellemezte a rendezvényt: valóban a magas művészi színvonalú zenét népszerűsíti. Azt a zenét, amelyből harmónia, klasszikus szépség és fennköltség árad.

A közönségben valamennyien éreztük, hogy ilyen színvonalas műsorral és előadókkal a székváros szeptember 9-étől 15-éig, a Kamarazenei Fesztivál idején a „művészeti zenének” a regionális és európai központjává válik. Ma, csütörtökön 20.21-kor a Matica srpska Galériában a Saxtet együttes koncertezik. A műsorról és a jegyfoglalásról bővebben a www.muzickaomladina.org honlapon tájékozódhatunk.