2024. április 26., péntek

Esőben ünnepelték Bácskossuthfalván a szüretet

A délelőtti órákban az időjárás megkímélte az idei bácskossuthfalvi szüreti mulatság főzőversenyének asztaltársaságait, hogy aztán a 11 órakor kezdődő terményszentelő és művelődési műsor kezdeti percei után eláztassa a Koplalóra érkezőket.

Tóth József plébános és Móricz Árpád lelkész megáldják az idei termést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Tóth József plébános és Móricz Árpád lelkész megáldják az idei termést (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A felhők már gyülekeztek a Bácskossuthfalvi Ifjúsági Fúvószenekar dallamaira bevonuló falubeli, szabadkai és magyarországi néptáncosok-, valamint a Koplalót betöltő asztaltársaságok felett. A borlovagrendek képviselőinek köszöntője után Seffer Attila, a helyi közösség tanácselnökének üdvözletét, majd a főzőverseny hivatásos zsűrijéhez, a karcagi Szatmári Jánoshoz és Zoltánhoz, valamint a vajdasági Ments Andráshoz intézett szavait még nem mosta el a zápor. – Mi évről évre igyekszünk mindent beleadni a szervezésbe, ezúttal az időjárás kissé keresztülhúzta a számításainkat. A hangulatos színpadi látványáért, a terményeket felvonultató dekorációért ezúttal is falunk szépítőinek, az Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesületének tartozunk köszönettel. Újdonság volt, hogy Daróci Csaba helybéli szakácsnak köszönhetően egy-egy adag pacalt vagy birkapörköltet, illetve harcsapörköltet lehetett vásárolni. A másik újdonságunk, hogy a fellépőink, vendégeink számára biztosított katonababot a Szerb Hadseregnek készített fatüzelésű gulyáságyújában főzte meg – tette hozzá Seffer, majd Ótot Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes köszöntője következett, aki emlékeztette a szüreti napok résztvevőit a Tartományi Mezőgazdaság Titkárság szőlészetet, gyümölcsészetet segítő támogatásaira. A rendezvény évről évre lehetőséget ad a helyi és a környező borászok bemutatkozására, öt pultnál lehetett kóstolni, ízlelgetni a pincészetek italait és a pálinkát.

A szüreti főzőverseny nyertesei, a zsűri, valamint Seffer Attila tanácselnök az eredményhirdetésen (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

A szüreti főzőverseny nyertesei, a zsűri, valamint Seffer Attila tanácselnök az eredményhirdetésen (Kazinczy Paszterkó DIana felvétele)

Fábrik Attila, a falubeli Rizling Gyümölcsészek és Szőlészek Egyesületének elnöke elmondta, hogy az idei év nem igazán kedvezett a szőlőtermésnek. Az eső miatt előrébb hozták a főzőverseny eredményhirdetését, így a falubeli és a környék magánvállalatai által felajánlott értékes nyereményeső után kiderült, hogy a győztesek győztese, az Egri Hotel Szent István által felajánlott hosszú hétvégét, a Sila kft. bogrács ajándékát, és a 9+1 Nemzetközi Művésztelep festményét Daróci Éva kapta kézhez, két serleggel együtt, amelyből az egyik a rendezvény vándorserlege. A Szüreti Napok főzőversenyének aranyérmét az értékes ajándékok kíséretében Drágity Sándor vette át Farkas Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei alelnökétől.

A rendezvényen az Ady Endre Művelődési Központ Pántlika tánccsoportjának sikerült csupán fellépni, majd menet közben egy-egy esőmentes szünetben a varsádi Remény Táncegyüttes és a mélykúti Szederinda Táncegyüttes szórakoztatta a kitartó közönséget. Ezúttal több más fellépés, érdekes játék maradt el az időjárás miatt. A Temerini Tamburazenekar és Dalárda viszont nem ijedt meg az esőtől, ők az egyik sátor védelmében emelték a hangulatot. A 2019-es Szüreti Napokat megtisztelte jelenlétével Kislinder Gábor községi elnök és a községi tanács tagjai is.