2024. április 26., péntek

Fókuszban a falun élő nők

Óbecsén ingyenes tanfolyamokkal és előadásokkal szeretnék növelni a települések női lakosságának az életminőségét

Szerbia 12 önkormányzatának egyikeként Óbecse is részese annak a projektnek, amely a szerb kormány támogatásával, az Európai Unió anyagi forrásaiból a nemek közötti egyenjogúság megteremtését és a nők erősítését tűzte ki célul. Óbecse község területén elsősorban a falvakban élő nők számára szerveztek olyan képzéseket, amelyek az elhelyezkedésben segíthetik majd őket, vagy elérhetőbbé teszi számukra a közszolgáltatásokat. A résztvevők varrótanfolyamon, számítógépes képzésen, szerb és magyar nyelvtanfolyamon vehetnek részt, míg az óbecsei Egészségház, a Gerontológiai Központ, a Szociális Védelmi Központ és a Városi Színház munkatársai ezeknek az intézményeknek a működéséről és a hatásköreikről fognak beszélni.

Péterrévén ingyenes varrótanfolyam indult (Fotó: Fehér Rózsa)

Péterrévén ingyenes varrótanfolyam indult (Fotó: Fehér Rózsa)

A programoknak útmutatóul az önkormányzat 2018 és 2022 közötti, a nők helyzetének a javítását célzó akcióterve szolgált. A projekt egyik hozadéka lesz az is, hogy a programok során az is kiderül majd, miként kellene a községi intézmények és szervezetek működését megszervezni annak érdekében, hogy jobban megfeleljenek a falun élő nők tényleges igényeinek, és a feladataikat koordináltabban, hatékonyabban lássák el. A nők a varró-, számítógépes és nyelvtanfolyamok mellett megtanulnak majd önéletrajzot írni, de lesznek előadások a családon belüli erőszakról, az idősek gondozásról, az egészségről és más hasonló témákról is.

Jelena Brankov-Čerevicki projektvezető elmondta: a programok egyik célja az, hogy az intézmények, a helyi közösségek, a civil szervezetek és a vidéki női egyesületek között hatékonyabb együttműködés alakuljon ki. A november végéig tartó projektet az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottsága is támogatja. A projekt értéke 500 ezer dinár, ebből a helyi közösségek részére négy varrógépet is vásárolnak, amelyeket a helybéli női egyesületek tagjai használhatnak majd.