2024. május 5., vasárnap

Aggasztó a vízminőség Nyugat-Bácskában

Mikrobiológiai szempontból kifogásolható a vízminta

A belgrádi Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet arról számolt be átfogó jelentésében, hogy területi megoszlásban Szerbia területén a Nyugat-Bácskában a legtöbb – 15 százalék – a mikrobiológiai szempontból kifogásolható vízminta.

Fotó: pixabay.com

Fotó: pixabay.com

Az elemzők szerint a mikrobiológiai szennyezettséget az aerob mezofil és a Pseudomonas aeroginosa baktériumok túltengése okozza a vízben, a fizikai-vegyi szennyezettséget pedig legtöbb esetben a magas ammónia- és vastartalom idézi elő.

A Batut Intézet négy vízhálózatot ellenőrzött Nyugat-Bácskában, ezek közül egyik se bizonyult egészségügyileg teljesen kifogástalannak.

Kúlán például kettős a minőségromlás, fizikai-vegyi szempontból 97,7 százalékban, mikrobiológiai tekintetben pedig 13,6 százalékban rossz az ivóvíz minősége.

A Nyugat-Bácskában vett vízminták egyötöde vegyi-fizikai tekintetben szennyezett, 15 százalékuk pedig mikrobiológiailag fertőzött. A nyugat-bácskai eredményekért jószerével a zombori vízhálózat a felelős, az itt vett vízminták 19,6 százalékában mutattak ki valamilyen szennyezettséget.