2024. április 25., csütörtök

Beszélgetés partner nélkül

Zoran Živković szerint Aleksandar Vučić lemondott a hatalomról

Szinte teljes egészében az ellenzék részvétele nélkül tartották meg ma a hatalmi–ellenzéki párbeszéd keretében megszervezett ötödik kerekasztal-beszélgetést a Belgrádi Egyetem Politikatudományok Karán. A téma ezúttal is a választási feltételek,ezen belül pedig a választói névjegyzékek és a választások lebonyolításának a részletei voltak. A Szövetség Szerbiáért párttömörülés és a Szerbiai Demokrata Párt képviselői ezúttal sem vettek részt az egyeztetésen, míg a Szabad polgárok mozgalma most először maradt távol. A kormánykoalíciót a Szerb Haladó Párt és a Szerbiai Szocialista Párt tagjai képviselték, az ellenzék részéről pedig Đorđo Žujović, a Liberális Demokrata Párt tagja vett részt a tárgyaláson. A civil szférát a Nyílt Társadalom Alapítvány, a Transzparens Szerbia, a CRTA és a CeSID képviselték.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A résztvevők egyetértettek a választói névjegyzékekkel kapcsolatban felmerülő kérdések tekintetében, értékelte Milan Antonijević, a Nyílt Társadalom Alapítvány igazgatója a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint, majd azt is elmondta, hogy a résztvevők emellett a médiaszféráról is szót ejtettek.

A résztvevők szükségét érzik, hogy a szerb kormány alapította munkacsoportban is megtárgyalják a hatalmi–ellenzéki párbeszéd eddigi hozadékát, közölte Antonijević, majd bejelentette, hogy a dialógus keretében az utolsó kerekasztal-beszélgetést szeptember 19-én tartják meg, ekkor a választójogról lesz szó.

FELTÉTELEK

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazságosság Pártjának elnöke úgy véli, hogy az ellenzéknek nincsen miről tárgyalnia a hatalommal, „főleg nem azt követően, hogy az igazságos választási feltételeket szavatolni hivatott munkacsoport élére Nebojša Stefanovićot nevezték ki”. Az N1 Tv hírösszeállítása szerint Đilas ehhez kapcsolódóan megállapította: „Aki nem reagál a szélre, annak viharral kell megküzdenie. Szerbiában igencsak elsötétedett, hamarosan elkezd zuhogni.”

A Demokrata Párt értékelése szerint a Politikatudományok Karán zajló egyeztetéseknek semmi értelme, hiszen úgysem lesz semmi eredményük, indokolta meg pártjának döntését, hogy kivonul a párbeszédből Zoran Lutovac elnök.

Vuk Jeremić Néppártja szintén nem vett részt a kerekasztal-beszélgetésen. Az ellenzéknek hamarosan „a saját lelkéért kell küzdeni”, hiszen mind kifejezettebbé válik majd a reá nehezedő nyomásgyakorlás, hogy ne bojkottálja a választásokat, fejtette ki Jeremić Lazarevacon. Mint hozzátette, bizonyos ellenzéki vezetőket feltételezhetően nehezen visszautasítható ajánlatokkal próbálnak majd meggyőzni, de reméli, hogy képesek lesznek ellenállni.

A választások bojkottját bejelentő pártok célja nem a bojkott, hanem az igazságos választásokon való részvétel, mondta az N1 reggeli műsorában vendégeskedve Boško Obradović, a Dveri elnöke, megismételvén, hogy a Dveri biztosan bojkottálni fogja a választásokat. Azzal kapcsolatban, hogy ez a politikai csoportosulás, valamint a Szövetség Szerbiáért pártkoalíció miért vonult ki a hatalommal augusztusban megkezdett párbeszédből, Obradović közölte, hogy az ellenzék becsületes beszélgetőpartner igyekezett lenni, a másik félről azonban nem lehet ugyanezt elmondani.

A Szabad polgárok mozgalma, amely eddig részt vett a párbeszédben, ma közölte, hogy esetleg akkor tér vissza a tárgyalóasztalhoz, ha a hatalom teljesíti két feltételét: a párbeszédben vegyen részt a nemzetközi közösség, továbbá fogadják el a kötelező erejű dokumentumot, amely az igazságos választási feltételeket lenne hivatott szavatolni.

VUČIĆ FELADTA

Nem hivatalosan arról tájékoztatták, hogy az EBESZ-t felkérték a választási folyamat október 1-jétől a jövőre esedékes parlamenti választások lebonyolításáig tartó ellenőrzésére, nyilatkozta a sajtónak Zoran Živković, az Új Párt elnöke a Szerb Köztársaság Képviselőházában, majd azt is hozzátette, hogy ez még nem elegendő ahhoz, hogy az ellenzék részt vegyen a választásokon, további küzdelemre van szükség a jogállamiság és a joguralom megerősítésének érdekében.

– Az EBESZ feladata garantálni, hogy a választásokon minden induló ugyanazok a feltételek mellett vehessen részt. Meglátjuk, hogy ezt hogyan fogják kivitelezni és ettől függ, hogy az Új Párt részt vesz-e a választásokon – fogalmazott Živković.

Az Új Párt elnöke egyébként meg van győződve arról, hogy Aleksandar Vučić államfő és a Szerb Haladó Párt elnökének azon döntése, hogy a választási folyamat felügyeletére kéri fel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet, nem más, mint a hatalomról való lemondás. Aleksandar Vučić úgy döntött, hogy ellenállás nélkül átadja a hatalmat, érvelt Živković, aki szerint ez mindenki számára jó, hiszen sem Vučićnak, sem Szerbiának nincsen szüksége forradalomra.