2024. április 26., péntek

Ötven éve nyugdíjasok

Mintegy ötszáz lakos már több mint fél évszázada kapja járandóságát

A szerbiai nyugdíjas társadalom statisztikája szerint az összesen 1,7 millió nyugdíjas között ma több mint 500 olyan idős ember van, aki már 50 éve, vagy annál is régebb óta nyugdíjas. A rekordot egy belgrádi asszony tartja, aki majdnem 70 éve részesül nyugellátásban, az első nyugdíját ugyanis 1950-ben vitte ki neki a postás. Nem sokkal marad le mögötte az a kruševaci rokkantnyugdíjas, aki 1951 óta élvezi a rokkantsági ellátást.

Az utóbbi években jelentősen csökkent a rokkantnyugdíjasok aránya: öt évvel ezelőtt még 18,5 százalék volt, ma 16,4 százalék, vagyis 323.210-ről 280.294-re csökkent a számuk. Mint a Politika írja, ez legnagyobb részt a megszigorított szakértői ellenőrzésnek köszönhető. Be kellett vezetni a rigorózus felügyeletet, a korábbi munkaügyi miniszter idejéből ugyanis a rokkantsági ellátás jóváhagyása körül számos botrányra derült fény. A Szerbiai Rokkantsági és Nyugdíjbiztosítási Alapban elmondták: az igazgatóbizottság egyik nemrégi ülésén a rokkantsági ellátmány kapcsán új szabályzatot fogadtak el, és ennek értelmében a jövőben nem lesz kötelező az ellenőrző vizsgálat azok számára, akik már megkapták a rokkantsági nyugdíjat.

A nyugdíjasok legnagyobb része, 63,5 százaléka öregségi nyugdíjat kap. Arányuk öt év alatt 3 százalékkal növekedett ugyan, de tudni kell, hogy öt évvel ezelőtt még 600.000-rel kevesebben kaptak ilyen járandóságot. Vajdaságban 5 év alatt hozzávetőlegesen 6 százalékkal csökkent az öregségi nyugdíjasok aránya. Országos szinten az öregségi nyugdíjban részesülők átlagban 31,5 évet dolgoztak, a férfiak 34-et, a nők 29-et.

A második legnagyobb csoportot a családi nyugdíjat élvezők képezik. A statisztika azt mutatja, hogy ma nagyjából ugyanannyian kapnak családi nyugdíjat, mint öt évvel ezelőtt, arányuk 20,5-ről 20,1 százalékra csökkent.