2024. április 26., péntek
EB-SELEJTEZŐK

A legjobb, ha senki sem nyer

Ma este az Európa-bajnoki selejtezős sorozat C, E, G és I csoportjaiban rendeznek mérkőzéseket, amelyek közül kettő érdemel kiemelt figyelmet. A 4 meccs alatt 9 pontot szerző magyarok szempontjából az E csoport szlovák–horvát összecsapása lesz kulcsfontosságú, hiszen ez a két, jelenleg 3-3 meccsből 6-6 pontos gárda jelentheti a legnagyobb veszélyt Marco Rossi fiaira (bár az Azerbajdzsánt fogadó Wales is beszállhat még a küzdelembe). Ha a szlovákok nyernek, egyenlő pontszámmal (9-9) előzik meg a magyarokat, hiszen az első körben Nagyszombatban (Trnava) 2:0-ra verték Dzsudzsákékat. Ellenkező esetben a horvátok érik utol pontszámban Magyarországot, ám nem veszik el az elsőséget a budapesti 2:1 miatt. Nyilvánvaló, hogy a döntetlen lenne a legkedvezőbb eredmény a piros-fehér-zöldek számára. A Rossi-gárda egyébként tegnap este Montenegróban játszott barátságos találkozót, mindkét fél szabadnapos volt a hosszú Eb-hétvége első felében.

A C csoportban Németország Hollandiát fogadja, a mindig nagy presztízsű összecsapásban a hollandoknak jól jönne legalább egy pont, miután a germánok Amszterdamban 3:2-re verték őket. Ha Reusék otthon nem okoznak csalódást, az Oranje akár kellemetlen helyzetbe is kerülhet, tekintve, hogy az északírek már bezsebelték a maximális 12 pontot az észtek és a fehéroroszok elleni meccsekből.

A G csoportban a rosszul kezdő szlovénoknak hazai pályán meg kell verniük a hibátlan mérleggel éllovas lengyeleket, ha akarnak még reménykedni, Ausztriának pedig kötelező a győzelem a lettek ellen. Az I csoportban a skót–orosz csata lehet a sorsdöntő, vendégsikerrel az oroszok hatalmas lépést tennének a fennmaradó kijutó hely felé – az egyik már kiadottnak tekinthető, az eddig is tökéletes kvalifikációt futó belgák most San Marino otthonában játszanak.