2024. április 26., péntek

Csomag az elsősöknek

Az MNT beiskolázási tanszercsomagokat osztott ki a kishegyesi és a bácsfeketehegyi kisdiákoknak

A Magyar Nemzeti Tanács évről évre értékes tanszercsomaggal lepi meg az első osztályba induló, magyarul nyelven tanuló kisdiákokat.

A kishegyesi elsősök az iskolaigazgatóval és Linka B. Gabriellával (Lakatos János felvétele)

A kishegyesi elsősök az iskolaigazgatóval és Linka B. Gabriellával (Lakatos János felvétele)

Ez nagy segítség a családok számára, hiszen az iskolakezdés mindig megterheli a családi költségvetést. Kedden délután az MNT képviselői a kishegyesi és a bácsfeketehegyi elsősöknek adták át a tanszercsomagokat. Kishegyesen Linka B. Gabriella, az MNT tagja és Fülöp Valentin, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója, Bácsfeketehegyen pedig Sárközi István MNT-tag és Bojtos Béla, a Nikola Đurković Általános Iskola igazgatója fogadta a kisdiákokat. A két iskolában összesen 49 csomag került kiosztásra.

Az MNT által ajándékozott csomagok nem csak egy iskolaévre szólnak – mondta el lapunknak Linka B. Gabriella.

– A beiskolázási csomagok nagyon fontosak a diákok és a szülők számára is. A gyerekek örülnek neki, a szülőknek pedig jelentős anyagi segítséget jelent iskolakezdéskor. Ezek a csomagok nem csak egy évre szólnak, mivel olyan tanszerek vannak benne, amik az alsó osztályokban végig használhatók. Ilyen pl. a tolltartó, a vonalzók, rajzfölszerelés, tornafelszerelés... Ily módon ez több iskolaévre szóló segítség a szülőknek, mivel mindezt nem kell megvásárolniuk. Fontosnak tartom elmondani, hogy immár harmadik mandátumomban veszek részt a csomagosztásban, és azok az elsősök, akiknek először adtam át a csomagot, már elvégezték a nyolcadik osztályt. Ez azt jelenti, hogy végigkísértünk egy generációt az általános iskolában. Remélem, hogy ezek a gyerekek folytatni fogják tanulmányaikat, és azt is szeretném, ha az előttünk álló években minél több elsősnek adhatnánk csomagokat – fogalmazott Linka B., majd arról is szólt, hogy az idei tanévben több magyar diák indult a kishegyesi iskolában. Bácsfeketehegyen 15-en kezdték meg az első osztályt, Kishegyesen pedig 34-en.

Végezetül azt is megtudtuk a tanácstagtól, hogy mind Bácsfeketehegyen, mind Kishegyesen enyhén nőtt a magyar ajkú elsősök száma, az előző iskolaévhez képest.

37 MAGYAR ELSŐS KAPOTT CSOMAGOT

A topolyai Csáki Lajos Általános Iskolában 550 diák kezdte meg a tanévet. A tanévkezdő ünnepségen a kisdiákokat Kislinder Gábor, Topolya polgármestere és Kisimre Szerda Anna, az MNT tagja köszöntötte, majd kiosztották a Magyar Nemzeti Tanács iskolakezdési ajándékcsomagjait. Vojter Pulai Mónika elmondta, hogy 68 elsős kisdiákot fogadtak a tanévkezdéskor, harmincegyen szerb, harmincheten pedig magyar tannyelven tanulnak.