2024. április 26., péntek

Egyedül kicsik, együtt energikusak

A közép-európai országokkal együtt keresi a népesedéspolitikai kérdések megoldását Szerbia – Véget ért az államfő kétnapos, budapesti vizitje

Baráti találkozó – ezt a kommentárt fűzte az Orbán Viktorral folytatott megbeszélésen készült közös fényképhez Instagram-profilján Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök, aki ma befejezte kétnapos budapesti látogatását, melynek első napján már találkozott is a magyar kormányfővel, de részt vett egy közös munkavacsorán is, melyet Orbán szervezett. A munkavacsorára Andrej Babiš cseh miniszterelnököt és Peter Pellegrinit, a szlovák kormány vezetőjét is meghívta.

Andrej Babis, Aleksandar Vučić, Orbán Viktor és Peter Pellegrini a karmelita kolostor teraszán(fotó:MTI)

Andrej Babis, Aleksandar Vučić, Orbán Viktor és Peter Pellegrini a karmelita kolostor teraszán(fotó:MTI)

A szerb államfő magyarországi hivatali útja kapcsán megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnökre Szerbia igaz barátjaként tekint, akivel meg akarja beszélni, hogyan lehetne még inkább elmélyíteni a bilaterális kapcsolatokat, melyek már így is történelmi magasságokat értek el. Vučić elmondása szerint a kettejük közötti négyszemközti találkozón a gazdasági kérdések, Szerbia európai útja és Koszovó kérdése voltak a legfontosabb témák. Mint mondta, Orbánt szavahihető politikusnak tartja, ezért megkérte arra is, hogy legyen Szerbia segítségére a koszovói kérdés rendezésében.

A vacsorán Vučić azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktornak és Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének köszönhetően Magyarország és Szerbia kapcsolata történelmi csúcson van. Ezekről az információkról Havasi Bertalan, a magyar Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár számolt be röviden a médiának.

Ma a budai Várkert Bazárban a vezetők a III. Budapesti Demográfiai Csúcson vettek részt, azon pedig politikusok, tudósok, egyházi képviselők és közszereplők tartottak előadásokat, cseréltek tapasztalatot a demográfiai kihívásokról. A 2015-ben és 2017-ben megtartott nemzetközi összejövetelnek a folytatása az idei. A magyar kormány korunk legnagyobb kihívásának tartja a népesség fogyatkozását, s ez azért fontos kérdés, mert meghatározza Európa jövőjét abban a tekintetben is, hogy kik lakják a jövőben a kontinenst.

TERÜLETEK HELYETT EGYSZERŰ EMBEREK

A demográfiai értekezleten tett felszólalásában az államelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a régió országaiban hasonlóan rosszak az adatok. Szerbiában egy olyan létszámú városnak megfelelő népesség „tűnik el” évente, mint Nagykikinda – mutatott rá. Tavaly százezren hunytak el, 63 ezren születtek – ismertette. Vučić úgy értékelte: helyes a demográfiai változásokat a jelenlegi problémák élére emelni, azon kihívások közé, amelyek azonnali cselekvést követelnek. Minden ország, Közép-Európa és az egész kontinens jövője szempontjából fontos, hogy megoldja ezeket a problémákat. Hozzáfűzte: Szerbia készen áll arra, hogy együttműködjön Magyarországgal és a többi közép-európai országgal a demográfiai kihívások kezelésében. Vučić eredményekről is be tudott számolni, az idén július végéig több gyermek született, mint tavaly, 741 újszülöttel múlta felül az ország az előző évi adatokat. Szerbia korábban számos háborúban vett részt, mára azonban a fókuszt a területi kérdésekről az egyszerű embereket érintő, életbe vágó kérdésekre mozdította el – jegyezte meg Vučić.

A budapesti demográfiai értekezleten az államelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbiában évente egy olyan létszámú városnak megfelelő népesség „tűnik el”, mint Nagykikinda(fotó:MTI)

A budapesti demográfiai értekezleten az államelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy Szerbiában évente egy olyan létszámú városnak megfelelő népesség „tűnik el”, mint Nagykikinda(fotó:MTI)

A tanácskozás után az államfő azt nyilatkozta, hogy a tanácskozás újabb lehetőséget adott arra, hogy közeledjenek egymáshoz a közép-európai országok. Úgy fogalmazott, hogy minden résztvevő tökéletesen a tudatában van annak, mennyire kicsinek számít egyedül, és mennyivel több lehetőséget jelent, ha ezek az országok közösségben gondolkodnak.

HAZASZERETET ÉS TUDÁSSZERZÉS

Az államfő a nap folyamán ellátogatott a Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületébe is, ahol az intézmény vezetője, Jovanka Lastić, valamint Vera Pejić Sutor, a Szerb Országos Önkormányzat elnöke és Ljubomir Aleksov, szerb származású országgyűlési képviselő fogadta. Vučić az állam támogatásáról biztosította az intézményt, az ott tanulókat pedig arra biztatta, ne feledjék el, szeressék hazájukat. A gyerekek hagyományos viseletben, kenyérrel és sóval fogadták az államfőt. A diákokkal beszélgetve az elnök megígérte, hogy Szerbia a jövőben is segítséget nyújt abban, hogy még számos Nikola Tesla és más tudós kerüljön ki az iskolapadokból. Arra kérte a tanulókat, hogy ne hagyjanak fel az igyekezettel, mert a tudás az egyetlen olyan vagyon, amit soha senki nem vehet el tőlük. Megjegyezte, látja, hogy hazaszeretetre már nem kell nevelni őket, s ezt külön megköszönte a gyerekek szüleinek.

KÉTSZÁZ KÖNYV AZ ELNÖKTŐL

Arra biztatta az intézmény vezetőit, hogy jelentsék a budapesti szerb nagykövetnek, ha bármire szükségük lesz. Mint mondta, Szerbia ma már sokkal több pénzt tud befektetni az oktatásba, mint korábban. Orbán Viktornak is köszönetet mondott, amiért a magyar állam sokat tett az ottani szerb közösség oktatásának javításáért.

Mivel a helyszínen felmerült annak a lehetősége, hogy Szerbia tankönyvekkel, szótárakkal támogatná az ottani intézményt, Vučić megígérte, hogy saját könyvtárából kétszáz könyvet ad ajándékba, és tankönyveket is biztosít a szerb állam – tette hozzá. Az igazgatónő ahhoz kérte Szerbia segítségét, hogy meg tudják vásárolni a szomszédos épületet is terjeszkedés céljából. Vučić erre is ígéretet tett, megjegyezve, tudja, hogy nem lesz olcsó ez a beruházás, de számíthatnak Belgrád támogatására. A tanulók megajándékozták az elnököt, Ana Rebović munkáját, egy Vuk Karadžićot ábrázoló festményt vehetett át Szentendrén.