2024. március 19., kedd

Új parkoló létesült

A bácsfeketehegyi helyi közösség parkolókat létesít a legfrekventáltabb helyeken – Rendezni fogják a Kultúrotthonnál lévő parkot

A bácsfeketehegyi helyi közösség az idei évben nagy erővel dolgozik azon, hogy enyhítse a parkolóhelyek hiányát. Ezidáig a Kultúrotthon és a helyi közösség épülete előtt építettek új parkolókat, most pedig befejeződött az óvoda előtti parkoló kialakítása. A projektum kapcsán Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy indokolttá vált az új parkolók építése.

Új, zúzott köves parkoló az óvoda előtt (Lakatos János felvétele)

Új, zúzott köves parkoló az óvoda előtt (Lakatos János felvétele)

– Volt egy olyan elképzelésünk, hogy az idei év folyamán több helyen is parkolót alakítsunk ki. Ennek az az oka, hogy egyre több a jármű a faluban, és ahol tömeg jelenik meg, ott sok autó fut be egyszerre. A helyi közösség, az óvoda és a Kultúrotthon olyan frekventált helyek, ahol nagy szükség van a parkolóra. Két parkolót már kiépítettünk, ezek betonból készültek. Utólag jött az ötlet, hogy a harmadikat zúzott kőből készítsük, mivel Kishegyesen ilyen van a Tűzoltóotthon előtt, és kulturáltan néz ki, emellett nem túl költséges a kialakítása. A zúzott kő tartós, és könnyen lehet rá tenni újabb réteget. Az óvoda előtt rengeteg autó jön össze, amikor a szülők várják vagy viszik a gyerekeket. A helyi közösség tanácsa úgy döntött, hogy oda építünk parkolót, hogy valamennyire tehermentesítsük az utcának azt a részét – mondta el a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy az újonnan kialakított parkoló sem lesz elég. Épp ezért folytatni fogják a projektumot, de már nem az idei évben.

– Valahol a református templommal szemközti területen szeretnénk egy újabb parkolót kialakítani, ami nagyon közel van az óvodához. A gyerekeket szállító szülők ezt is igénybe tudják majd venni. Az építkezésnek anyagi vetülete van, épp ezért nem valószínű, hogy már az idei évben meg tudjuk valósítani. Az egész falut felölelő kátyúzás többe került, mint azt előzőleg számoltuk, ezért egy külön összeget rá kellett fordítanunk, hogy relatíve rendesen ki legyenek javítva az úthibák, lyukak. Emiatt csúsztak az eszközeink, ezért a parkolórendszerünk fejlesztését csak a jövő évben tudjuk folytatni – számolt be a tanácselnök.

Az idei évben már nem fog nagyobb beruházásokat megvalósítani a helyi közösség, viszont szeretnék rendezni a Kultúrotthonnal szembeni parkot, tudtuk meg Bojtostól.

– Egy teljesen új koncepció alapján szeretnénk kialakítani, ami igen látványos lesz. Pl. lampionokat szerelünk be, padokat, stb. A célunk, hogy reprezentatív helyet kapjunk. Az itt lévő játszóteret áthelyezzük a színház épülete és a tekepálya közé. Itt kamerákkal tudjuk figyelni, mert a mostani helyén folyamatosan tönkreteszik. Nagyon remélem, hogy itt meg tudjuk óvni, mert igény van rá – mondta a tanácselnök.